Hyppää pääsisältöön

Disney-keräilijä Pentti Hauhiala

Pentti Hauhiala on Suomen intohimoisin Disney-materiaalin keräilijä. Aikanaan jopa Euroopan suurimmaksi arvioitu kokoelma vaikuttaa vannoutuneen poikamiehen päivittäiseen elämään merkittävästi.

Elämäntavaksi paisunut Disney-into iski uhmaikäiseen Penttiin syksyllä 1954, kun jokaiseen suomalaiseen kotiin jaettiin ilmainen Aku Ankka -lehti. Hauhiala on kertonut myös ensimmäisen näkemänsä Disney-elokuvan vaikuttaneen häneen jokseenkin syvästi: "Äitini luuli, että olin humalassa, kun tulin kotiin."

Vanhemmalla iällä kokonaisvaltainen harrastus on saanut miehen tinkimään normaalista kodinhoidosta. Kotona ei kokata, eikä kärytetä. Tavaraa on niin paljon, että hyvä kun sekaan mahtuu nukkumaan. Suurimmilta osin Hauhialan kokoelma koostuu kirjallisuudesta, videoista ja musiikista.

Kokoelman arvokkain aarre on Walt Disneyn nimikirjoitus, jota varten Hauhiala haki lainaa pankista otsikolla "kodin perushankinnat".

Kokoelman kulmakivi ovat suomenkieliset Aku Ankka -lehdet, jotka Hauhialalta tietysti löytyvät kaikki. Hän kiittelee nyky-Akkarin toimitusta rikkaasta kielellisestä ilmaisusta. Kuvituksellisesti ja juonellisesti Hauhiala näkee aviisin tason laskeneen reippaasti Carl Barksin lopetettua piirrostyöt.

Ankkalinnan asukeista Hauhiala arvostaa historiallisista syistä idolinsa Walt Disneyn luomaa Mikki Hiirtä, mutta toteaa tämän henkilöhahmona olevan keskiluokkainen niuho. Hän kokeekin samaistuvansa enemmän värikkääseen Aku Ankkaan.

Hauhiala lahjoitti pääosan elämäntyöstään Kansalliskirjastolle 20. 10. 2010.

Teksti: Janne Leppänen

Kommentit