Hyppää pääsisältöön

Presidentti palasi Novosibirskistä noottikriisin rauhoittajana

Noottikriisin tilitys. Presidentti Urho Kekkosen puhe televisiossa 26.11.1961
Noottikriisin tilitys. Presidentti Urho Kekkosen puhe 26.11.1961 Noottikriisin tilitys. Presidentti Urho Kekkosen puhe televisiossa 26.11.1961 Kuva: Yle kuvanauha Urho Kekkonen,televisiopuhe

Presidentti Urho Kekkosen puhe 26.11.1961 oli tilinteko saman syksyn noottikriisistä, joka dramaattisuudessaan muistutti suomalaisia jopa talvisotaa edeltäneiden kuukausien kohtalokkaista tunnelmista.

Tasavallan presidentin puhe kantaa Kekkosen puhekokoelmassa otsikkoa Noottikriisin tilitys.

Tietolaatikko

Presidentti Kekkonen kertoi radiopuheessaan vakuuttaneensa Neuvostoliiton siitä, että luopuminen ehdotetuista sotilaskonsultaatioista rauhottaisi jännitystä Pohjois-Euroopassa. Novosibirskin tapaamisessa sovittiin, että mahdollisten konsultaatioiden aloittaminen jäisi Suomen velvollisuudeksi. Kekkonen tähdensi saaneensa vahvistuksen sille, että NL hyväksyy Suomen puolueettomuuspolitiikan ja luottaa maan linjaan. Ulkopoliittisia vastustajiaan Kekkonen näpäytti: "Uhmamieli ja yltiöpäisyys on nyt kansallinen vaara. Me olemme saaneet tavan takaa muistutuksen siitä, mitä etumme vaatii, ja olisi aika lopettaa henkilökohtaisesta katkeruudesta aiheutunut epärealistinen politikointi, joka on jo vienyt harjoittajansa lopulliseen umpikujaan." (Urho Kekkonen: Puheita ja kirjoituksia II, Weilin+Göös 1967)

Vuoden 1961 kuuluisa noottikriisi alkoi, kun Neuvostoliitto ehdotti Suomelle YYA-sopimuksen mukaisia yhteisiä sotilaskonsultaatioita. Lokakuun 30. päivä jätetyssä nootissa vedottiin Länsi-Saksan muodostamaan turvallisuusuhkaan. Noin kuukausi Neuvostoliiton nootin jälkeen presidentti Urho Kekkonen matkusti Novosibirskiin neuvottelemaan neuvostojohdon kanssa. Kekkosen Neuvostoliiton-vierailusta annettiin tiedote 25.11. Sen mukaan Neuvostoliitto oli valmis luopumaan YYA-sopimuksen edellyttämistä sotilaallisista neuvotteluista. Kekkonen piti heti Novosibirskista palattuaan tv- ja radiopuheen, jossa hän vakuutteli kansalle neuvostosuhteita uhanneen kriisin olevan ohitse. Jälkeenpäin vuoden 1962 presidentinvaalien alle ajoittunutta kärhämää on pidetty jopa presidentin tilaustyönä.

Suuret puheet sarjassa Kekkosen elämäkerran kirjoittaja professori Juhani Suomi avaa noottikriisin taustoja ja kertoo, miten ja missä syntyi Urho Kekkosen syksyllä 1961 radiossa pitämä puhe.