Hyppää pääsisältöön

Hoitavia lääkäreitä ei pidä syyllistää

MOT:n Kolesterolipommi-jaksossa 25.10.2010 omasta haimatulehduksestaan kertonut Leino Utriainen on osallistunut blogikeskusteluun punnituilla puheenvuoroilla. Toimitus haluaa nostaa hänen näkemyksensä esiin omana juttunaan, jotta keskustelu ei ajautuisi sivuraiteille.

Utriaisen vakava haimatulehdushan johtui statiinilääkkeistä. Lääketehdas myönsi syy-yhteyden, ja Lääkevahinkovakuutuspooli Oy maksoi hänelle korvauksia. Utriainen on lähettänyt tapauksestaan tiedot myös Käypä hoito -työryhmälle ja on toivonut vastausta.

Jos työryhmän jäsenet haluavat osallistua keskusteluun Utriaisen teeseistä, MOT:n blogi on käytettävissä.

Matti Virtanen

tuottaja, MOT

------------------------------------------------------------

Statiiniongelmien priorisointi

Leino Utriainen

MOT-ohjelma 25.10.2010 otti esille monia ongelma-asioita. Oman käsitykseni mukaan ne olivat:

1. Kolesteroliarvojen merkitys ihmisen terveyteen

2. Statiinilääkkeet

3. Statiinilääkkeiden liikakäyttö

4. Statiinilääkkeiden haittavaikutukset

5. Lääketeollisuuden rahoittamien tutkimusten ja Käypä hoito -suositusten yhteydet.

Itselläni ei ole omakohtaisia kokemuksia ja käsityksiä kuin kohdista 3 ja 4. Ne ovat mielestäni myös vähimmällä vaivalla selvitettäviä ja päivitettäviä asioita. Mielestäni ensimmäisenä pitäisi selvittää statiinien haittavaikutukset ja panna ajan tasalle Käypä hoito -suositusten haittavaikutustaulukko.

Toisena mielestäni perusterveiden ihmisten osalta pitäisi Käypä hoito -suosituksiin tehdä heille oma kolesteroliarvojen viitearvotaulukko, koska heidän joukkonsa lienee ensimmäisenä se kansanosa, jolla haitat saattavat olla suuremmat kuin hyödyt. Tässä taulukossa kokonaiskolesterolin ja LDL: n suositusarvot olisivat korkeammat kuin muilla.

Jos kohdat 3 ja 4 saataisiin päivitetyiksi, olisi MOT-ohjelmakin tehnyt tehtävänsä. Kohtien 1, 2 ja 4 asiat eivät selviä helposti. Niiden osalta pitäisi tutkijoille antaa työrauha.

Netissä on monenlaisia keskustelupalstoja. Niissä esiinnytään pääsääntöisesti nimimerkin takana. Näin puskasta voi ampua kaikkea liikkuvaa ja liikkumatonta. Näin on käynyt myös MOT:n Kolesterolipommi-ohjelman jälkeen. Netin keskustelukerhoissa leimataan kaikki lääkärit lahjotuiksi ja vain rahan perässä juokseviksi. Näin ei todellakaan ole.

Vaikka itse sain statiinilääkkeestä rajun haimatulehduksen, ei uskoni hoitavien lääkäreiden ammattietiikkaan ole horjunut. Minua hoitaneet lääkärit pelastivat henkeni, kielsivät statiinilääkkeen jatkokäytön ja hoitelivat minut sitkeästi takaisin toimintakykyiseksi.

Käsittääkseni Käypä hoito -suositukset on tarkoitettu potilaista hoitaville lääkäreille ohjeiksi. Hoitokäytäntöjen muutos pitäisi kai viedä Käypä hoito -suosituksien kautta, eikä kritisoimalla potilastyötä tekeviä lääkäreitä.

Henkilökohtaisten kokemusteni mukaan hyvin tärkeä keskusteltava asia on statiinilääkkeiden haittavaikutukset, jotka voivat olla hyvin vakavia. Kuitenkaan lääkkeiden käyttäjät ja heidän lääkärinsä eivät useinkaan tiedä, että vaivat ja sairaudet ovat lääkkeen haittavaikutuksia, vaan luulevat, että vaivat ovat vanhenemisen kremppoja. Näitä vaivoja sitten hoidetaan seuraavilla lääkkeillä, eli ensin syödään statiinilääkettä, ja sitten syödään toista lääkettä statiinilääkkeen haittavaikutusten takia.

Tässä kierteessä olin minäkin neljä vuotta sitten, kunnes tuli raju pysähdys ja opetus: haimatulehdus.

Tietämättömyydellä en tarkoita sitä, että lääkäri ei tiedä haittavaikutuksista, vaan sitä, että potilas ei osaa epäillä erilaisten ongelmiensa olevan lääkkeen haittavaikutuksia, eikä osaa ottaa niitä esille lääkärinsä kanssa.

Toisaalta terveyskeskuslääkärinkin tilanne tässä mielessä on mahdoton. Hänen pitäisi muistaa kymmenien ehkä satojenkin lääkkeiden haittavaikutukset ulkoa, ja osata sovittaa ne muutamassa minuutissa vastaanotolla olevaan potilaaseen, joka ei omasta aloitteestaan osaa kertoa epäilyjään, koska ei yksinkertaisesti osaa epäillä vaivojaan lääkkeiden haittavaikutuksiksi.Terveyskeskuslääkärillä ei ole aikaa alkaa omasta aloitteestaan hakuammunnalla kyselemään mahdollisia epämääräisiäkin haittavaikutuksia.

Itse olen yrittänyt auttaa oman lääkärini työtä siten, että ennen lääkärille menoa teen omasta tilanteestani paperille yhteenvedon, missä kerron terveystilanteestani, ongelmistani ja epäilyksistäni. Tämän paperin annan lääkärilleni heti vastaanoton alussa. Näin lääkäri saa hyvin nopeasti minun omista mielipiteistäni käsityksen, ja osaa sen jälkeen vetää täydentävää keskustelua omalla ammattitaidollaan.

Oma kokemukseni on, että tällä menettelytavalla normaali vastaanottoaika riittää asian käsittelyyn. Ainakin minulla itselläni jää omalla lääkärillä käynnistä se tunnelma, että mitään tärkeää ei jäänyt käsittelemättä.

Kommentit