Hyppää pääsisältöön

Auervaaran muotokuva

Useita eri nimiä käyttänyt Ruben Oskar Jansson (1906-1964) onnistui huijaamaan omaisuuksia kymmeniltä naisilta ja vakiinnuttamaan suomen kieleen kaikkien tunteman naistenhurmaajaa tarkoittavan käsitteen auervaara.

Ruben Oskar Auervaara, alk. Jansson, on yksi kuuluisimmista suomalaisista rikollisista. Hän halusi esiintyä naistenmiehenä ja seikkailijana, mutta ennen kaikkea hän oli häikäilemätön ja rahanahne rikollinen.

Erotiikasta hän ei ollut lopulta erityisen kiinnostunut, vaikka ihailikin italiaista Casanovaa. Näin on päätellyt rikoshistorian tutkija Timo Kautto, joka kertoo Auervaaran elämäntarinan Ursula Uotisen toimittamassa radiohaastattelussa.

Kuulusteluissa Auervaara ei milloinkaan myöntänyt pettäneensä ketään naista tahallisesti. Raha ja tavara eivät merkinneet paljoakaan, vaan se jännitys, joka tuli kuvioihin jokaisen naisen mukana.

Ruben Oskar jäi toistuvasti rikoksistaan kiinni ja istui peräti 26 vuotta elämästään eri vankiloissa. Vankila ei miestä parantanut, aina vapauden koittaessa astuivat uudet naiset peliin.

Auervaaran uraa viekkaana naistenmiehenä jatkoi 1960-luvulla Pertti Ylermi Lindgren.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto