Hyppää pääsisältöön

Auervaaran muotokuva

Mustavalkoinen kuva Ruben Oskar Auervaarasta oven edessä.
Mustavalkoinen kuva Ruben Oskar Auervaarasta oven edessä. Kuva: Rikosmuseo Yle Elävä arkisto,Ruben Oskar Auervaara,Auervaara

Useita eri nimiä käyttänyt Ruben Oskar Jansson (1906-1964) onnistui huijaamaan omaisuuksia kymmeniltä naisilta ja vakiinnuttamaan suomen kieleen kaikkien tunteman naistenhurmaajaa tarkoittavan käsitteen auervaara.

Ruben Oskar Auervaara, alk. Jansson, on yksi kuuluisimmista suomalaisista rikollisista. Hän halusi esiintyä naistenmiehenä ja seikkailijana, mutta ennen kaikkea hän oli häikäilemätön ja rahanahne rikollinen.

Erotiikasta hän ei ollut lopulta erityisen kiinnostunut, vaikka ihailikin italiaista Casanovaa. Näin on päätellyt rikoshistorian tutkija Timo Kautto, joka kertoo Auervaaran elämäntarinan Ursula Uotisen toimittamassa radiohaastattelussa.

Kuulusteluissa Auervaara ei milloinkaan myöntänyt pettäneensä ketään naista tahallisesti. Raha ja tavara eivät merkinneet paljoakaan, vaan se jännitys, joka tuli kuvioihin jokaisen naisen mukana.

Ruben Oskar jäi toistuvasti rikoksistaan kiinni ja istui peräti 26 vuotta elämästään eri vankiloissa. Vankila ei miestä parantanut, aina vapauden koittaessa astuivat uudet naiset peliin.

Auervaaran uraa viekkaana naistenmiehenä jatkoi 1960-luvulla Pertti Ylermi Lindgren.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto