Hyppää pääsisältöön

Victoria ja Daniel Suomessa

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailivat Suomessa marraskuussa 2010. Ohjelma oli rakennettu kuninkaallisten vieraiden toiveiden mukaan: esillä olivat nuorison asiat ja tulevaisuus.

Kuninkaallinen pari saapui Suomeen sateisena sunnuntai-iltana. Kuninkaallisten vierailu herätti suurta kiinnostusta, prinsessa ja prinssi saivat liikkeelle suuren joukon haltioituneita ihailijoitaan.

Maanantaiaamuna presidentti Halonen tarjosi vierailleen kahvit Mäntyniemessä. Halonen kertoi haastattelussa hänen ja puolisonsa olevan "Victorialle kuin naapurin setä ja täti".

Seuraavana päivänä kruununprinsessa ja prinssipuoliso vierailivat Lahdessa. Tiistaina kruununprinsessa Victoria tapasi nuoria Sörnäisten toimintakeskus Hapessa ja avasi Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa tulevaisuusseminaarin. Lisäksi pari tervehti helsinkiläisiä kaupungintalon parvekkeelta.

Victoria muistutti yleisölle olleensa Helsingissä monta kertaa ja saaneensa aina valtavan lämpimän vastaanoton. Prinsessalle sattui pieni kömmähdys kun hän tervehti helsinkiläisiä vahingossa helsingborgilaisina. Hän korjasi lipsahduksensa huumorilla ja totesi perään: "klassinen moka".

Vuotta myöhemmin kruununprinsessa Victoria kävi avaamassa Ruotsin ja Suomen rajalla Haaparanta-Torniossa nimeään kantavan aukion.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto