Hyppää pääsisältöön

Victoria ja Daniel Suomessa

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailivat Suomessa marraskuussa 2010. Ohjelma oli rakennettu kuninkaallisten vieraiden toiveiden mukaan: esillä olivat nuorison asiat ja tulevaisuus.

Kuninkaallinen pari saapui Suomeen sateisena sunnuntai-iltana. Kuninkaallisten vierailu herätti suurta kiinnostusta, prinsessa ja prinssi saivat liikkeelle suuren joukon haltioituneita ihailijoitaan.

Maanantaiaamuna presidentti Halonen tarjosi vierailleen kahvit Mäntyniemessä. Halonen kertoi haastattelussa hänen ja puolisonsa olevan "Victorialle kuin naapurin setä ja täti".

Seuraavana päivänä kruununprinsessa ja prinssipuoliso vierailivat Lahdessa. Tiistaina kruununprinsessa Victoria tapasi nuoria Sörnäisten toimintakeskus Hapessa ja avasi Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Espoossa tulevaisuusseminaarin. Lisäksi pari tervehti helsinkiläisiä kaupungintalon parvekkeelta.

Victoria muistutti yleisölle olleensa Helsingissä monta kertaa ja saaneensa aina valtavan lämpimän vastaanoton. Prinsessalle sattui pieni kömmähdys kun hän tervehti helsinkiläisiä vahingossa helsingborgilaisina. Hän korjasi lipsahduksensa huumorilla ja totesi perään: "klassinen moka".

Vuotta myöhemmin kruununprinsessa Victoria kävi avaamassa Ruotsin ja Suomen rajalla Haaparanta-Torniossa nimeään kantavan aukion.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto