Hyppää pääsisältöön

Ihmisten puolue pysyvästi Areenassa! Tv-satiiri eripuraisesta pienpuolueesta uhmaa aikaa ja jaksaa naurattaa

Vuosina 2008–2010 moni tv-katsoja odotti lauantai-iltaa ja Ihmisten puolueen kokousta. Valtapuolueiden näköalattomaan konsensukseen kyllästyneellä pienpuolueella toden totta oli sanansa sanottavana aikamme kiperissä poliittisissa kysymyksissä. Legendaarinen tv-satiiri on nyt pysyvästi katsottavissa Areenassa kokonaisuudessaan.

Ihmisten puolue on katsottavissa Areenassa toistaiseksi 1.4.2021 alkaen.

Monien muiden puolueiden vastaisesti Ihmisten puolueen syntyhistoria tunnetaan hyvin. Entinen kunnanvaltuutettu, diplomi-insinööri Tapani Riihimäki (Taneli Mäkelä) perusti sen vuoden 2008 kuntavaalien alla. Puolueen jäseniksi löytyivät ravintolapäällikkö ja karaoke-emäntä Päivi Teittinen (Mari Perankoski), pk-yrittäjä Topi-Petteri Saikkonen (Kari Hietalahti), hieroja Regina Mälkki (Kaija Pakarinen) sekä offset-painaja Hannes Säkkijärvi (Asko Sahlman). Tavoitteena vaaleissa oli tulos, johon voitaisiin olla tyytyväisiä.

Puolueen jäsenet korostivat olevansa "sosioekologisesti heterogeeninen" joukko kansalaisia, joita yhdisti kiinnostus politiikkaan. Aatteellisesti puolue sijoittui vanhakantaisen oikeisto–vasemmisto-jaottelun yläpuolelle. Puolueen agenda oli vahvasti tavoitteellinen.

Ihmisten puolue – rakkaudesta lajiin!― Ihmisten puolueen slogan (2008)

Kuntavaalit tulivat ja menivät, puolue jatkoi elämäänsä. Viikkokokouksissa laadittiin puolueen kannanotto kulloiseenkin päivänpolttavaan poliittiseen kysymykseen. Koska pienpuolueella ei valtapuolueiden tapaan ollut paineita eikä kiirettä, ehdittiin mietintöjä hioa pidempään ja keskittyä olennaiseen.

Sivistyneen keskustelun lomassa puoluetoverit sivusivat satunnaisesti myös yksityisasioitaan. Regina saattoi muutaman kerran ohimennen mainita 7-vuotiaan poikansa Jusu-Petterin. Topi-Petteri puolestaan piti huolen siitä, ettei muille päässyt syntymään harhaluuloja Päivin ja itsensä välisen suhteen mahdollisuudesta. Saattoipa käydä niinkin, että puolueen aatteelliset ääripäät Topi-Petteri ja Hannes huomaamattaan ajautuivat kevyisiin juupas–eipäs-väittelyihin.

Sieltä vanha stallari vaihtoi taas notkeasti Afrikan nälänhädästä suomalaiseen hiihtourheiluun. Ei oo kovin leveä sulla toi ampumarata.― Topi-Petteri ampuu alas Hanneksen näkemyksen (2008)

Onneksi Tapani piti ohjat käsissään. Toisin kuin puoluetoverinsa, Tapani noudatti politiikassaan kultaisen keskitien ihannetta. Etenkään itänaapuria ei pitänyt turhaan ärsyttää, mutta eiväthän nuoremmat sitä voineet ymmärtää. Hanneskin näki asiat jotenkin eri kantilta, vaikka suuri Venäjä-ystävä olikin ja pienen ihmisen puolella.

Onhan se nyt kenkkua sanoa Venäjää diktatuuriksi! Jos laitetaan, että se on diktatuuri, jossa on ilahduttavan paljon vapauksia?
― Suomettuneeksi suomittu Tapani hakee oikeaa muotoilua Venäjä-kannanottoon (2008)

Välähdyksiä Ihmisten puolueen kokouksista

Ihmisten puoluetta tehtiin kolmen tuotantokauden verran vuosina 2008–2010. Kaikkiaan 36-osaisen sarjan ovat käsikirjoittaneet Atte Järvinen ja Reino Portimo ja ohjannut Atte Järvinen. Ihmisten puolue voitti Yleisö-Venlan vuonna 2010 ja parhaan viihde- ja musiikkiohjelman Kultaisen Venlan vuonna 2011.

Noin. Se oli aika jämäkkää.― Puheenjohtaja Riihimäki päättää Ihmisten puolueen ensimmäisen kokouksen (2008).

Lue lisää:

Kuka ajaa asioitasi? Tee Elävän arkiston leikkimielinen testi ja löydä oma kuntavaaliehdokkaasi Ihmisten puolueesta

Pienpuolueen riveissä on ehdokkaita, joista jokaiselle löytyy sopiva. Tee Elävän arkiston leikkimielinen testi ja löydä oma kuntavaaliehdokkaasi Ihmisten puolueesta

Keskustele