Hyppää pääsisältöön

Jani Saxell: Unenpäästäjä Florian

Unenpäästäjä Florian on ajankohtainen kauhukuva Euroopasta. Se kertoo paitsi nykyisten kerjäläisten ahdingosta, myös Suomen ja muun Euroopan romanien kohtaloista. Jani Saxell yhdistelee yllättävästi tuttuja, vanhojakin asioita, ja niistä syntyy lähitulevaisuuden kauhukuvia.

Tietolaatikko

Jani Saxell (s.1972)

Ensilumi (2002, novelleja)

Minä, Lotta ja Päivikki (2003, romaani)

Huomispäivän vartijat (2007, novelleja)

Vaihtoehtoinen USA (2009, reportaasi)

Unenpäästäjä Florian (2010, romaani)

Eurooppa on tyhjentynyt unista, mutta onneksi Suomessa asuva Romanian romani, unenpäästäjä Florian pystyy tarjoamaan ihmisille lohdullisia unia. Florian kykenee avaamaan alitajunnan lukot ja näkemään ihmisten mieliin. Vuosikymmen sitten maahamme tullut Florian ei ole kerjäläinen. Hän käyttää taitojaan rahan ja vallan piireissä Helsingissä tämän vuoden joulukuussa.

Euroopassa on menty viisivuotissuunnitelmista kvartaalitalouteen, betonimuureista näkymättömiin muureihin. Eurooppa on Saxellin mielestä eksyksissä, vaikka sille on annettu lukuisia mahdollisuuksia elää ilman muureja ja diktaattoreita. Esimerkkinä on Ceausescun Romania ja sen romahtaminen.

Jani Saxellin romaani on tärkeä ja erittäin ajankohtainen. Se on runsas ja hyvin moneen suuntaan ajatuksia herättävä kirja. Tämä on myös sen ongelma, koska harmillisesti se on jäänyt valitettavan jäsentymättömäksi.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen