Hyppää pääsisältöön

Juoppo kuski

Viina ja mies eivät sovi samaan autoon. Känninen kuski on aina vaaraksi liikenteelle. Tämä todettiin ajokokeessa, jossa kuski juotettiin tarkoituksella humalaan.

Vuonna 1959 Hyvinkäällä järjestetyssä ajokokeessa tehtiin viisi perättäistä testisarjaa. Jokaisen testisarjan välissä kuljettaja ryypiskeli viinaksia.

Jo pienikin alkoholimäärä vaikuttaa kuljettajan ajokykyyn ja reaktionopeuteen. Humalainen kuski on aina vaaraksi liikenteelle, oli testisarjan yksiselitteinen tulos.

Kuljettajien reaktionopeutta mitattiin tarkkuus-, peruutus- ja kääntämiskokeiden avulla. Ensin kuljettaja suoritti testin selvänä. Sen jälkeen kuljettaja aloitti ryypiskelyn ja toisti saman testin humalatilan eri vaiheissa.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto