Hyppää pääsisältöön

Onnellista parisuhdetta etsimässä

Joka taholta tolkutetaan parisuhteen hoitamisen merkitystä. Totta on, että esimerkiksi ruuhkavuosina valvotut yöt ja työpaineet saattavat viedä parin erilleen, jos yhteistä aikaa ei ole ja moni asia jää sanomatta.

Kuitenkin arkisessa elämässä parisuhteen hoitaminen voi tuntua jälleen yhdeltä suoritukselta muiden joukossa. Eikä tieto siitä, että sitä pitäisi hoitaa paljon auta, kun niin moni muukin asia on rempallaan.

Parisuhde terminä ja ilmiönä on uusi asia.

- Onko kukaan kuullut sota-ajan parisuhteista tai isoäidin parisuhteista? kysyy tutkija, juuri väitellyt valtiotieteen maisteri Jaana Maksimainen. Hänen mukaansa parisuhde nähdään terapeuttisen ymmärryksen logiikalla ongelmallisena, kriisejä täynnä olevana ihmissuhteena, jota on hoidettava ja jonka väistämättömänä päätepisteenä on ero. Maksimainen väittää, että jatkuva hoitaminen ja tieto eivät kuitenkaan pelasta parisuhteita:

- Kuinka paljon tiedolla ja ymmärryksellä on oikeastaan merkitystä läheisissä ihmissuhteissa? Jaana Maksimainen kysyy.

Väestöliiton perhetoimintojen johtaja Heli Vaaranen sanoo puolestaan, että tieto ja tutkimus parisuhteiden ympärillä auttavat monia pareja selviämään, joko yhdessä tai lopulta erillään. Tieto pitäisi kuitenkin osata saattaa teoiksi, ja tätä tukea Väestöliitto yrittää pariterapioissaan välittää.

- Sanat ovat vähän parisuhteessa ja rakkauden tekoihin pitäisi kiinnittää huomiota, sanoo Vaaranen.

Onnellista parisuhdetta etsimässä
- poimintoja Yle Puheen studiokeskustelusta

  • Jaana Maksimaisen mukaan parisuhde ei sisällä normatiivista päämäärää, mutta avioliiton idea on kestää. Sosiologina hän katsoo, että avioliitto sitoo eri lailla kuin parisuhde.
  • Heli Vaaranen painottaa kuitenkin, että vahva avioliittoinstituutio luo myös paineita jaksaa.
  • Jaana Maksimaisen mielestä ymmärryksen ja parisuhteen hoitamisen korostus voi johtaa pään hakkaamiseen seinään, sillä iso osa asioista ihmisten välisissä läheisissä suhteissa ovat sellaisia, jotka menevät yli ymmärryksen ja käsityskyvyn. Kaikkea ei voi tuoda järkeilyn ja läpinäkyvyyden piiriin.
  • Maksimainen ei vähättele terapiaa ja ongelmia, joita ihmisillä on, vaan kritisoi enemmänkin sellaista terapiakulttuurista ajattelutapaa, että kaikki asiat ovat keskusteltavissa ja selvitettävissä. Jos suhteiden jatkuvuus olisi kiinni tiedosta ja opista, jota meillä on, niin parisuhteissa menisi todella hyvin. Mutta eihän niissä mene, väittää Maksimainen.
  • Monet saavat avun pariterapian kautta, toteaa Heli Vaaranen, ja pariterapia voi myös auttaa eroamaan ja selviämään siitä.
  • Heli Vaaranen painottaa parisuhteen hoidossa parisuhteen rituaaleja - miten tervehdit toista: heitätkö jogurttipurkilla vai halaatko? Suomalaisissa kodeissa on ilmapiiriongelmia ja kohteliaisuusongelmia. Näihin seikkoihin tarvitaan usein ulkopuolista apua.
  • Maksimaisen mukaan terapian voima ei ole tiedon määrän kasvattaminen. Heli Vaaranen painottaa puolestaan, että monet parit haluavat terapiasta juuri tietoa. Tieto ei voi kuitenkaan korvata emootioita, tunteita.
  • Jaana Maksimainen toteaa, että tieto ja ymmärrys parisuhteesta ei pelasta meitä jännitteiltä, ristiriidoilta ja vaikeilta tunteilta.


Mitä mieltä olet, pelastaako puhuminen parisuhteen?

Linkit:

Kommentit