Hyppää pääsisältöön

Rock-Suomi-bonuksia 2: Suomirokkia

Suomirock on 1970-luvun lauluntekijälegendojen ja punkin jääräpäinen jälkeläinen, joka on aina uhmannut trendejä. Elävä arkisto tarjoaa lisämateriaalia Rock-Suomi-sarjan suomirockjaksoon.

Tietolaatikko

Rock-Suomen Suomirokkia-jaksossa ovat äänessä muun muassa: Juice Leskinen, Martti Syrjä, Pate Mustajärvi, Olli Lindholm, Ismo Alanko, Maija Vilkkumaa, Jonna Tervomaa, Pauli Hanhiniemi, Jouni Hynynen, Lauri Tähkä, Epe Helenius ja Riku Mattila. Ensiesitys Yle Teemalla 8.11.2010.

Suomirockin sielunmaisema heijastelee pikkukaupunkien todellisuutta ja maaseudun avaria näkymiä.

Kansainvälisiä muotivirtauksia ja poptrendejä se seuraa hitaasti, jos lainkaan. Se edustaa työvoitoista ja sitkeästä vääntämisestä syntynyttä musiikkikulttuuria.

Suomirokin ensimmäiset vuosikymmenet peilailivat suomalaisen miehen henkistä tilaa joko pateettisen vakavassa tai hurtin humoristisessa hengessä.

1990-luvun lopulta alkaen naistekijät ovat omalla panoksellaan puhaltaneet raikasta ilmaa välillä hieman jähmettyneeseenkin traditioon.

Uudella vuosituhannella tämä rockin versoista kaikkein suomalaisin on toisaalla saanut kovan metallisia sävyjä ja toisaalla lähestynyt iskelmän kansallisromanttista maailmaa.