Hyppää pääsisältöön

Vuonna 1966 myös heinäladot kuuluivat urbaaniin maisemaan

Suomalaista urbanisaatiota vuonna 1966: kerrostaloalueen kupeessa nostetaan heinää seipäille. Erno Paasilinnan ja Eeli Aallon elokuvassa mietiskellään, mitä kaupunki on.

Filmi on kuvattu Oulussa, vaikka kaupungin nimeä ei missään vaiheessa mainita. Selostustekstin kirjoittaja Erno Paasilinna asui Oulussa vuosina 1963–1966 herättäen ainutlaatuista pahennusta kaupungin vanhoissa kulttuuripiireissä.

Vuonna 1958 perustettu yliopisto loi uusia näköaloja joka puolelle. Teollisuus kasvoi tarjoten työtä. Ei siis ihme, että kaupunki alkoi vetää ihmisiä maalta puoleensa.

Siirtolaiset, rintamamiehet ja sotalesket oli asutettu metsiin ja soille, missä ei ollut pienintäkään menestymisen mahdollisuutta. Asutusalueet olivat kuin pakolaisleirejä. Itsemurhat, perheväkivalta, ahdistuneisuus ja alkoholismi olivat yleisiä Pohjois-Suomen syrjäseuduilla.

Ennen lähtöään Oulusta Kariston kirjalliseksi johtajaksi Hämeenlinnaan Paasilinna halusi pohtia kaupungin syvempää olemusta. Joku voisi olettaa ajatusten tiukkuvan satiiria ja katkeruutta. Ei, siinä vain lähdetään alkeellisista maalaisoloista kohti kaupunkia katsomaan, mitä se sisällään pitää.

Elokuva tarjoaa vangitsevaa, suggestiivista kuvaa 1960-luvun pohjoissuomalaisesta keskuksesta. ”Kaupunki ei ole koskaan valmis ”, Paasilinna toteaa, ja niinpä urbaaniin maisemaan kuuluvat uudenaikaisten, persoonattomien kivitalojen rinnalla myös puupihat, vanhat ladot ja heinäpelto. Tämän näköisessä kaupungissa Paasilinna vaikutti 1960-luvulla.

Teksti: Jukka Lindfors ja Eeli Aalto

Tietolaatikko

Erno Paasilinna sanoi, ettei hänestä olisi koskaan tullut satiirikkoa ilman Oulua. Hän muisteli Ouluun tuloaan teoksessa Tähänastisen elämäni kirjaimet (1996): "Kun muutin Ouluun syyskuun alussa 1963, huomasin tulleeni liikkumattoman ahtaaseen ja hyvin säilyneeseen tervaporvarikaupunkiin, jonka vanhoissa puutaloissa keskikaupungilla näkyi vielä kurkistuspeilejä.” Paasilinna teki päätyönään kulttuurilehti Pohjoista , mutta ohessa hän kirjoitti Oulun ylioppilaslehteen kolmen vuoden aikana kaikkiaan 93 pakinaa. Näissä pakinoissa oli koko se perusvarasto, joista hän muovasi myöhemmät neljä satiirista kokoelmaansa. Vuonna 1984 hänestä tuli ensimmäinen Finlandia-palkinnon saanut suomalainen kirjailija.
Samaan aikaan Paasilinnan kanssa Oulussa toimi opettajana tuleva presidentti, Nobel-palkittu Martti Ahtisaari. Klassisen musiikin piirissä vaikuttivat mm. kapellimestari Paavo Rautio ja jo kansainvälistä kuuluisuutta saavuttanut sellisti Erkki Rautio.Tulevat kevyen musiikin nimet Jamppa Tuominen ja Matti Esko opiskelivat musiikin alkeita Konservatoriossa Ojakadulla.

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.