Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Halvaantunut äänihuuli”Virusperäisen flunssan jälkitautina tuli äänenkäheys, jonka takia olen käynyt lääkärillä ja puheterapeutilla. On todettu, että toinen äänihuuli on halvaantunut. Ääneni on heikko, voin puhua vain yhdellä äänihuulella. Saako halvaantunutta enää millään toimivaksi?”


Ei voi oikein antaa toiveita että halvaantunut äänihuuli paranee, kyseessä on halvaus siinä kuin muutkin. Hoitoketju on ainakin toiminut tässä niin hyvin kuin se voi.


Kun äänihuuli halvaantuu ilman varmaa syytä, valistunut arvaus on että sen aiheuttaa virus. Idiopaattinen on se sana mitä lääkärit käyttää. Halvaantunut äänihuuli jättää äänihuuliraon liian isoksi, eikä sen kautta ääntäminen onnistu kunnolla, vaan ääni käheytyy.


Hoitoketjun päässä puheterapeutti treenauttaa sitä mikä potilaalle on vaikeaa, siis vahvistaa heikkouksia. Toisaalta treenataan sitä, ettei potilaan herkästi käyttämät, vääränlaiset kompensaatiotavat jää päälle.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila