Hyppää pääsisältöön

Ilja Kaler: Sibeliuksen viulukonsertto

Vuoden 1985 Sibelius-viulukilpailun voittaja Ilja Kaler esiintyy Radion Sinfoniaorkesterin solistina Helsingin Finlandia-talossa.

Tietolaatikko

Radion Sinfoniaorkesteri johtajana Jorma Panula ja solistina Ilja Kaler: Sibeliuksen viulukonsertto d-molli (op. 47, 1904).

Viulukonsertto, op. 47 d-molli on Jean Sibeliuksen kuuluisa teos, joka lopullisessa muodossaan valmistui vuonna 1905. Se on 1900-luvun esitetyin viulukonsertto, kaikkien aikojen toisiksi levytetyin konsertto (vielä levytetympi on Vivaldin Neljä vuodenaikaa) ja yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista viulukonsertoista. (lähde: Wikipedia)

Teos ei omana aikanaan ollut kovin suosittu, sillä Sibelius antoi sen esitettäväksi vähemmän kokeneelle viulistille. Jascha Heifetz nosti viulukonserton myöhemmin maailmanmaineeseen ja sen jälkeen teos on kuulunut lähes kaikkien merkittävien viulistien ohjelmistoon. Suomalainen Pekka Kuusisto on saanut palkinnon teoksen parhaasta tulkinnasta. (lähde: Wikipedia)

Ilja Kaler ja RSO esittävät Jorma Panulan johdolla Jean Sibeliuksen viulukonserton d-molli opus 47.

Venäläinen viulisti Ilja Kaler (s. 1963 Moskova) jakoi ykkössijan kreikkalaisen Leonidas Kavakosin kanssa vuoden 1985 Sibelius-viulukilpailussa.

Kaler on ainoana saavuttanut ykkössijan kolmessa arvostetuimmassa viulukilvassa: Tšaikovski-kilpailussa Moskovassa 1986, Sibelius-viulukilpailussa Helsingissä 1985 ja Paganini-kilpailuissa Genovassa 1981.

Kaler on Moskovan Konservatorion kasvatti. Hän on konsertoinut ympäri maailmaa johtavien orkesterien solistina. Kaleria on jo verrattu tyyliltään Heifetziin ja Perlmaniniin ja mm. hänen tulkintaansa Paganinin Kapriiseista, Schumannin sonaateista ja Dvorakin konsertoista on sanottu edustavan aivan omaa luokkaansa.

Teksti: Heidi Sommar, Yle Teema