Hyppää pääsisältöön

Totuuden hetki - dokumentti Sibelius-viulukilpailuista

Dokumentissa seurataan vuoden 1990 Sibelius-viulukilpailua. Kilpailijoiden psyykkinen ja fyysinen kestävyys joutuu koetukselle kisan edetessä.

Joidenkin kilpailijoiden kohdalla kysymys voitosta voi olla elämää suurempi ja jännitys saattaa ilmetä jopa psykosomaattisina sairaustiloina.

Alkuerien taso on vaihteleva, moni osanottaja ei ole koskaan soittanut orkesterin kanssa. Moni yrittää mukaan vailla vankkaa kokemusta taikka kunnollista soitinta. Kisan edetessä viulistit karsiutuvat jousiniekoista. Mutta voittaja ei ole aina itsestään selvyys, vuonna 1990 voittajaa ei valittu lainkaan ja muutaman kerran palkinto on jaettu kahden viulistin kesken.

Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu on yksi maailman arvostetuimmista viulukilpailuista. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1965 säveltäjä Jean Sibeliuksen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Siitä lähtien viulistit ympäri maailmaa ovat aina viiden vuoden välein saapuneet Helsinkiin ottamaan mittaa toisistaan.

Kilpailut ovat kolmivaiheiset. Ensimmäiseltä kierrokselta enintään 20 soittajaa pääsee välieriin ja heistä kahdeksan edelleen finaaliin. Vuoden 1985 voittaja Leonidas Kavakos kommentoi dokumentissa tulosten odottamisen olevan kaikista piinaavinta. Kilpailu tuo voittajille rahan ja maineen lisäksi konsertointimahdollisuuksia.

"Viulunsoittajan ammatti on hyvin vanha ja hyvin simppeli. Siinä tarvitaan vain pala puuta, suolilankaa, hevosen häntäjouhia ja paljon, paljon kovaa työtä. Mutta se on mahtavaa."
—Igor Ozim, vuoden 1990 kisojen tuomariston jäsen.

Kymmenennet Sibelius-viulukilpailut järjestetään 21.11. - 2.12.2010.

Teksti: Heidi Sommar

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto