Hyppää pääsisältöön

Totuuden hetki - dokumentti Sibelius-viulukilpailuista

Dokumentissa seurataan vuoden 1990 Sibelius-viulukilpailua. Kilpailijoiden psyykkinen ja fyysinen kestävyys joutuu koetukselle kisan edetessä.

Joidenkin kilpailijoiden kohdalla kysymys voitosta voi olla elämää suurempi ja jännitys saattaa ilmetä jopa psykosomaattisina sairaustiloina.

Alkuerien taso on vaihteleva, moni osanottaja ei ole koskaan soittanut orkesterin kanssa. Moni yrittää mukaan vailla vankkaa kokemusta taikka kunnollista soitinta. Kisan edetessä viulistit karsiutuvat jousiniekoista. Mutta voittaja ei ole aina itsestään selvyys, vuonna 1990 voittajaa ei valittu lainkaan ja muutaman kerran palkinto on jaettu kahden viulistin kesken.

Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu on yksi maailman arvostetuimmista viulukilpailuista. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1965 säveltäjä Jean Sibeliuksen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Siitä lähtien viulistit ympäri maailmaa ovat aina viiden vuoden välein saapuneet Helsinkiin ottamaan mittaa toisistaan.

Kilpailut ovat kolmivaiheiset. Ensimmäiseltä kierrokselta enintään 20 soittajaa pääsee välieriin ja heistä kahdeksan edelleen finaaliin. Vuoden 1985 voittaja Leonidas Kavakos kommentoi dokumentissa tulosten odottamisen olevan kaikista piinaavinta. Kilpailu tuo voittajille rahan ja maineen lisäksi konsertointimahdollisuuksia.

"Viulunsoittajan ammatti on hyvin vanha ja hyvin simppeli. Siinä tarvitaan vain pala puuta, suolilankaa, hevosen häntäjouhia ja paljon, paljon kovaa työtä. Mutta se on mahtavaa."
—Igor Ozim, vuoden 1990 kisojen tuomariston jäsen.

Kymmenennet Sibelius-viulukilpailut järjestetään 21.11. - 2.12.2010.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto