Hyppää pääsisältöön

Totuuden hetki - dokumentti Sibelius-viulukilpailuista

Dokumentissa seurataan vuoden 1990 Sibelius-viulukilpailua. Kilpailijoiden psyykkinen ja fyysinen kestävyys joutuu koetukselle kisan edetessä.

Joidenkin kilpailijoiden kohdalla kysymys voitosta voi olla elämää suurempi ja jännitys saattaa ilmetä jopa psykosomaattisina sairaustiloina.

Alkuerien taso on vaihteleva, moni osanottaja ei ole koskaan soittanut orkesterin kanssa. Moni yrittää mukaan vailla vankkaa kokemusta taikka kunnollista soitinta. Kisan edetessä viulistit karsiutuvat jousiniekoista. Mutta voittaja ei ole aina itsestään selvyys, vuonna 1990 voittajaa ei valittu lainkaan ja muutaman kerran palkinto on jaettu kahden viulistin kesken.

Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu on yksi maailman arvostetuimmista viulukilpailuista. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1965 säveltäjä Jean Sibeliuksen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Siitä lähtien viulistit ympäri maailmaa ovat aina viiden vuoden välein saapuneet Helsinkiin ottamaan mittaa toisistaan.

Kilpailut ovat kolmivaiheiset. Ensimmäiseltä kierrokselta enintään 20 soittajaa pääsee välieriin ja heistä kahdeksan edelleen finaaliin. Vuoden 1985 voittaja Leonidas Kavakos kommentoi dokumentissa tulosten odottamisen olevan kaikista piinaavinta. Kilpailu tuo voittajille rahan ja maineen lisäksi konsertointimahdollisuuksia.

"Viulunsoittajan ammatti on hyvin vanha ja hyvin simppeli. Siinä tarvitaan vain pala puuta, suolilankaa, hevosen häntäjouhia ja paljon, paljon kovaa työtä. Mutta se on mahtavaa."
—Igor Ozim, vuoden 1990 kisojen tuomariston jäsen.

Kymmenennet Sibelius-viulukilpailut järjestetään 21.11. - 2.12.2010.

Teksti: Heidi Sommar

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto