Hyppää pääsisältöön

Pikkujoulut - pettämistä ja mokailua?

Miten selvitä pikkujoulujen aiheuttamista riidoista ja draamoista? Jos itsetunto tai parisuhde on heikko, kannattaa vältellä avointa baaria tai jäädä kotiin katsomaan illan viihdeohjelmia.

Pikkujoulut alkoivat vakiintua Helsingissä ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Taustalla ovat koulujen kuusijuhlat sekä ylioppilaskuntien syyslukukauden päättöiltamat.
Näitä taustoja vasten lienee ymmärrettävää, miksi pikkujouluperinteestä on muodostunut suorastaan itse joulun vastakohta. Kyse ei ainakaan ole hiljentymisestä ja perheen kanssa olemisesta.

Pikkujoulusesonki alkaa aina sekavin tuntein. Pimeän keskelle kaivataankin hiukan juhlaa, mutta pikkujouluilla on myös paha maine pettämisen ja itsensä nolaamisen mahdollistajina. Vapaan keskustelun ja varsinkin vapaan alkoholinkäytön seurauksena voi tulla sanottua pahasti, käyttäydyttyä huonosti tai jopa antauduttua intiimiin kanssakäymiseen työkaverin kanssa.

Seksuaali- ja pariterapeutti Heidi Valasti antaa ohessa tietoa pikkujoulupettämisestä ja vinkkejä siihen, miten sen voi välttää. Päihdekouluttaja Unto Matinlompolo kertoo kohtuukäytön merkityksestä pikkujouluissa.

Jos jokin kuitenkin menee pieleen, kannattaa kuunnella psykologi Mikael Saarisen ohjeita kriisien ratkomiseen. Näin voi välttyä vuosikymmenien vihanpidolta.

Teksti: Aino Tanhua