Hyppää pääsisältöön

Aamusydämellä: Isän ikävä

Avioeron kipein kysymys on usein vanhemmuus. Kun koti hajoaa, joutuu kotoa pois muuttava vanhempi eroon myös lapsistaan. Eronneet isät kokevat usein jäävänsä toiseksi tapaamisoikeuskysymyksistä.

Avioerossa päädytään yleisimmin yhteishuoltajuuteen. Näin on 90 prosentissa eroavista perheistä. Yhteishuoltajuudessa molemmat vanhemmat kantavat vastuun lapsesta, vaikka lapsi asuukin useimmiten vakituisesti vain toisen vanhemman luona. Etävanhemmista suurin osa on isiä. 83 prosenttia lapsista jää eron jälkeen asumaan äitinsä luo.

Tutkimuksen mukaan etä-isät kaipaavat eron jälkeen osallisuutta lastensa elämään. He kokevat, että lapset tekevät kodin, ja lasten jäädessä erossa äidille, etä-isät tuntevat kodittomuutta, surua ja ikävää.

Haastateltavat kertovat, että isyys on arkea yhdessä lasten kanssa. Kun tapaamisoikeuksia on rajoitettu ja lapset asuvat eri paikkakunnilla on tavallisen arjen harjoittaminen vaikeaa.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit