Hyppää pääsisältöön

Arjen ammattilainen, arjen puolesta!

”Vain täällä Pohjolassa arki on ymmärretty kohottaa juhlan yläpuolelle”, kirjoitti Ilkka Ahtiainen Helsingin Sanomissa sunnuntaina 24. lokakuuta 2010.

Ahtiainen viittasi siihen, että Suomessa arki (usein myös Arki) on ”aina kaunista, valoisaa, iloista ja ihanaa”, kun taas muualla Euroopassa se on esimerkiksi ”rutiininomaista asioiden sujumista sivilisaatiossa elävien ihmisten päivä- ja viikkokierrossa” (saksan Alltag-hakusana Wikipediassa).

Arkirakkaus. Kuva: Ulla Vuorela

Ahtiainen muistuttelee, että Suomi on myös brändännyt Arkijuuston, Arkijogurtin sekä arkiluovuuden.

Mitä vastaamme tähän me arjen ammattilaiset – työksemme kodin ja perheen, sinun ja minun arjesta puhuvat ja kirjoittavat? Kollegoiden kanssa on ainakin todettu, että kyllä, arjesta osataan aivan varmasti ammentaa loputtomasti, aina siitä osataan etsiä uusia puolia - ja että välillä työn ja vapaa-ajan käsitteet menevät sekaisin, koska kaikki on yhtä arkea.

Miksi tarvitaan kaunis, ihana ja valoisa arki - kun se tuntuu myös ärsyttävän? Arki on myös varmasti meille kaikille yhtä kuin jokapäiväinen rutiininomainen elämä, aivan kuten Saksassa. Se on kuvaavin sana sille ajalle, jota elämme noin 95 prosenttia elämästämme – erotuksena juhlasta, joka on yleensä suomalaiselle hyvinkin selkeä ja määrämuotoinen. Juhlat pidetään kun lapsi syntyy, täytetään vuosia ja vaihdetaan työpaikkaa. Silloin juhlitaan aivan varmasti, kun siirrytään elämänvaiheesta toiseen. Juhlat ovat tärkeitä riittejä.

Kaikkien näiden juhlien välit täyttää kuitenkin arki, josta nykyisin on mahdollista tehdä juhlantuntuinen, lähes joka päivä. Se käy hankkimalla tuoretta maalaisleipää, nappaamalla lähikaupasta kukkia, viemällä työkaverille tuliainen päivän piristykseksi - punaamalla huulet ja lampsimalla kuralätäköistä kuin lapsi. Tämä on mahdollista Suomessa 2010-luvulla, koska suurin osa taloista on rakennettu, rautatiet vievät etelästä pohjoiseen ja takaisin ja vaatteitakaan ei ole pakko osata tehdä itse.

Jokainen tietää, kuinka kaikkein mukavimmin ja itselleen sopivimmalla tavalla elää jokapäiväistä elämäänsä. Mutta arjesta on aivan varmasti mahdollista tehdä hieman valoisampaa ja kauniimpaa kuin rutiininomainen asioiden sujuminen.  Eikö se kuitenkin ole aika mukavaa?

Olotila-sivustoa toimitetaan myös siksi, että näkisimme erilaisia, uusia, realistisia mahdollisuuksia jokapäiväisen elämän avuksi ja helpotukseksi, arjen iloksi.

Siis tervetuloa kaunis, ihana, valoisa arki – ainakin pieninä palasina!

Arjen ammattilainen, arjen puolesta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua