Hyppää pääsisältöön

Isän elämää

Isän elämää. Kuva: Pekka Sipilä

Väestöliiton tuore Isyyden kielletyt tunteet -kirja paljastaa suomalaisten miesten, pienten lasten isien, tunteita vanhemmuuteen liittyen. Tämän aineiston perusteella näyttää siltä, että miehet eivät enää vaikene.

- Tämän päivän isät näyttävät pohtivan isyyttään, sanoo Joonas Kekkonen Väestöliiton Miehen aika -hankkeesta. Miehet valitsevat isänroolinsa entistä tietoisemmin ja puhuvat aiheesta sekä puolisonsa että ystävien kanssa. Vertaistuki on isille tärkeää - sitä vasten peilataan omaa isyyttä sekä haetaan isänä olemisen mallia.

- Miehet jakavat yhä enemmän kokemuksiaan isänä olemisesta ystävien kesken, toteaa myös perhesosiologi Juha Jämsä. Isänä olemisen mallia haetaan myös omasta isästä, puolisosta, veljistä, mediasta ja miksei vaikka appiukosta.

- Onhan se rankkaa, kun vauva valvottaa, mutta hetkeäkään en vaihtaisi pois, toteaa moni isä ja vetää yhteen tässä lauseessa isien viestin - isänä olo on hienoa ja siihen halutaan satsata.

Ajatuksia tämän päivän isyydestä

 • Monet miehet korostavat, että he haluavat olla aktiivisesti läsnä lapsen elämässä. Jotta isä olisi lapselle tärkeä ja merkittävä ihminen. 
 • Perinteiseen isäkuvaan liittyy paljon negatiivisia piirteitä - aggressiivisesta isästä poissaolevaan isään. Nyt miehet näyttävät haluavan murtaa tämän isämyytin painottamalla isänä olon onnellisia puolia.
 • Tämän päivän isät haluavat kertoa rakkaudestaan lapseen. Isät kokevat rakkautta pienissä elämän episodeissa, joissa isä kokee olevansa rakastettu ja tärkeä lapselle.
 • Fyysisen läheisyyden osoittaminen julkisesti on miehille tänäkin päivänä hankalaa. Moni mies arkailee lapsen halaamista ja suukottelua julkisesti.
 • Isät tuntevat syyllisyyttä kiukustumisesta ja vihasta.
 • Isät tuntevat riittämättömyyden tunteita. Työelämän ja perheen yhteen sovittaminen, isän omat vanhemmuuden taidot ja kyky heittäytyä lapsen kanssa kahdenkeskiseen ihmissuhteeseen ovat isille asioita, joissa riittämättömyys korostuu.
 • Miehet kokevat elämässään kahta pakkoa - väsyä ei saa ja rahaa on pakko hankkia. Perinteisen isänroolin mukainen elättäjäisähahmo elää vahvana edelleen tänä päivänä. Moni isä haluaisi keskittyä uran sijaan perheeseen. Kulttuurin muutos on hidasta ja aika näyttää, miten yhteiskunta pystyy tukemaan isiä paremmin työn ja perheen yhteensovittamisessa.
 • Monessa perheessä eletään noidankehässä, jossa kotona oleva vanhempi (äiti) kadehtii työssäkäyvää (isää) tämän vapauden takia, ja työssäkäyvä kadehtii kotona olevaa lasten kanssa vietetystä ajasta. Asiasta pitäisi keskustella, ettei kriisi kasva liian suureksi ja jotta päästäisiin molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.
 • Monet isät kokevat ulkopuolisuutta perhe-elämässä. Se liittyy puolisoiden väliseen dynamiikkaan, mutta myös siihen, miten esimerkiksi neuvolassa, suhtaudutaan mieheen. Alkoholinkäyttökysely  ei saisi olla ainoa tapa, millä isä huomioidaan neuvolassa.
 • Seksin puute ahdistaa miehiä - se on tunne ulkopuolelle jäämisestä. Mies menettää oma puolisonsa vauvalle, valvotuille öille ja vaativalle elämäntilanteelle.
 • Perheissä pitäisi ymmärtää, että lapsen syntyminen perheeseen on todellinen kriisi, valtava elämäntapamuutos. Aiheesta pitäisi keskustella ja hakea tarvittaessa apua, sillä juuri tässä vaiheessa erot ovat yleisiä.
 • Myös isät voivat masentua lapsen syntymän aikoihin. Erityisesti aika juuri ennen vauvan syntymää on monelle miehelle vaikea hetki.
 • Isät ovat onnellisia ruuhkavuosistaan. Jokaisen miehen kannattaisi silti pysähtyä hetkeksi ja miettiä mitä nyt tapahtuu ja mitä minä teen näinä vuosina. Mikä elämässä on tärkeää?

Perheen aika -radio-ohjelmassa keskusteltiin isyydestä. Tiina Lundbergin vieraana ovat perhesosiologi Juha Jämsä ja Väestöliiton Miehen aika -hankkeesta FM Joonas Kekkonen. Kuuntele keskustelu:

Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa torstaisin klo 14.03

Linkit:

Kommentit