Hyppää pääsisältöön

Matti Viironen: Viikonloppuisä

Reijo Kallion laulama Viikonloppuisä oli 1970-luvun lopun valitusiskelmien aatelia. Vuonna 1984 sen monitulkitsi televisiossa Matti Viironen.

Tietolaatikko

Viikonloppuisä: Jukka Kuoppamäki (säv), Chrisse Johansson (san).

1970-luvun lopussa elettiin laman tunnelmissa, ja ne heijastuivat myös iskelmään. Kaljakuppiloissa maleksivien työttömien ja eronneiden miesten tuntoja tulkitsivat sellaiset laulut kuin Yksinäinen, Elämän valttikortit ja Ihmisen ikävä toisen luo.

Viikonloppuisä oli Reijo Kallion toinen hitti Yksinäisen jälkeen. Sen sävelsi Jukka Kuoppamäki ja sanoitti Chrisse Johansson. Sen tekstistä on jäänyt elämään etenkin tokaisu "en ole katkera, mutta kuitenkin..."

Laulun oli alun perin tarkoitus kertoa viikonppuäidistä, mutta Johansson arveli, ettei idea mene yhdessäkään levy-yhtiössä läpi. Vaikka kertojan sukupuoli muuttui, Johansson tarjosi laulua kahden vuoden ajan turhaan levytettäväksi.

Valitusiskelmät saavuttivat vankan suosion kansan syvissä riveissä, vaikka niiden melodramaattisuudelle myös naureskeltiin. Sleepy Sleepers levytti Viikonloppuisästä vuonna 1981 parodian nimeltä Viikonalkuäiti.

Pianonvartija-ohjelmassa vuonna 1984 Matti Viironen osoitti, että Viikonloppuisää voidaan lukea eri tavoin. Hän sisällyttää vastakkaiset tulkinnat poikkeuksellisella tavalla yhteen ja samaan esitykseen.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto