Hyppää pääsisältöön

Matti Viironen: Viikonloppuisä

Reijo Kallion laulama Viikonloppuisä oli 1970-luvun lopun valitusiskelmien aatelia. Vuonna 1984 sen monitulkitsi televisiossa Matti Viironen.

Tietolaatikko

Viikonloppuisä: Jukka Kuoppamäki (säv), Chrisse Johansson (san).

1970-luvun lopussa elettiin laman tunnelmissa, ja ne heijastuivat myös iskelmään. Kaljakuppiloissa maleksivien työttömien ja eronneiden miesten tuntoja tulkitsivat sellaiset laulut kuin Yksinäinen, Elämän valttikortit ja Ihmisen ikävä toisen luo.

Viikonloppuisä oli Reijo Kallion toinen hitti Yksinäisen jälkeen. Sen sävelsi Jukka Kuoppamäki ja sanoitti Chrisse Johansson. Sen tekstistä on jäänyt elämään etenkin tokaisu "en ole katkera, mutta kuitenkin..."

Laulun oli alun perin tarkoitus kertoa viikonppuäidistä, mutta Johansson arveli, ettei idea mene yhdessäkään levy-yhtiössä läpi. Vaikka kertojan sukupuoli muuttui, Johansson tarjosi laulua kahden vuoden ajan turhaan levytettäväksi.

Valitusiskelmät saavuttivat vankan suosion kansan syvissä riveissä, vaikka niiden melodramaattisuudelle myös naureskeltiin. Sleepy Sleepers levytti Viikonloppuisästä vuonna 1981 parodian nimeltä Viikonalkuäiti.

Pianonvartija-ohjelmassa vuonna 1984 Matti Viironen osoitti, että Viikonloppuisää voidaan lukea eri tavoin. Hän sisällyttää vastakkaiset tulkinnat poikkeuksellisella tavalla yhteen ja samaan esitykseen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto