Hyppää pääsisältöön

Naisten tunti jakaa sikapalkintoja

Toimittaja Päivi Istala ideoi sikapalkinnon eli "mustan helmen" Naisten tuntiin, joka käynnistyi Radio Suomessa vuonna 1990. Ikimuistoisen tunnarin "Sika, sika, sika..." säestyksellä Istala jakoi sikapalkintoja julkisuudessa naisia halveksineille.

"Se, sikapalkinto siis, ei varmaan ollut kaikkein korrektein tapa osoittaa, miten naisia ei oteta vakavasti, mutta oli siitä yksi iso ilo ja hyöty! Julkiselle areenalle, tai estradille – aivan kuinka haluatte – nousi enimmäistä kertaa asioita, joihin aiemmin ei ollut puututtu." Näin Istala kirjoitti blogissaan sikapalkinnon historiasta.

Uusi ja raflaava ohjelmasapluuna ei heti alkuun vakuuttanut Radio Suomen päälliköitä. Ajatus naisten omasta radio-ohjelmasta tuntui vieraalta.

Naisten tunti olisikin saattanut jäädä tekemättä, jollei silloinen pääjohtaja Reino Paasilinna olisi antanut Istalalle vetoapua. Naisten tunti eli sikapalkintoineen Radio Suomessa 13 vuotta.

"Naisia oli saanut nimitellä aivan miten vain, naisten näkemyksiä sai pitää naurettavina, naisen elämänpiiriä arvioida pieneksi ja mitättömäksi, naisen osaamista vähätellä - ilman että juuri kukaan protestoi. provokatiivisuudestaan huolimatta, tai kenties juuri sen tähden, sikapalkinto 'antoi luvan' nostaa meteliä naisin kohdistuvista arvioinneista, halveksunnasta, naurettavaksi tekemisestä", Istala jatkaa blogissaan sikapalkinto-pohdintaansa.

Sikapalkittujen kirjo oli laaja. Palkinnon sai mm. Porvoon kaupunki siitä, että se jakoi lukiolaisten matematiikka- ja humanistipalkinnot sukupuolen mukaan. Helsingin Sanomat palkittiin juttuyhdistelmästä "Seksisymboli Mick Jagger 50 v. - Brittiläinen 50-vuotias teräsmummo" ja Valtion Tietokonekeskus naisia syrjivästä kunnallisvaalien tulospalvelusta.

Teksti: Seija Aunila