Hyppää pääsisältöön

Rock-Suomi-bonuksia 3: Edistykselliset

Suomalainen rock astui vuonna 1967 musiikillisen kunnianhimon ja edistyksen aikaan. Elävä arkisto tarjoaa lisämateriaalia Rock-Suomi-sarjan progejaksoon.

Vuonna 1967 aloittanut Blues Section -yhtye kiteytti lyhyellä urallaan 60-luvun jälkipuoliskon uutta etsivän hengen. Pioneeribändistä saivat alkunsa suomalaisen progressiivisen rockin lippulaivat Wigwam ja Tasavallan Presidentti.

Love Recordsin suojissa elänyt idealismi antoi puitteet kotimaisen rockin suurelle nousulle ja edistyksen ajalle. Alkuperäisen progeaallon musiikissa soivat yhden sukupolven unelmat ja usko musiikin voimaan.

1970-luvun progressiivisen rockin pienempiä nimiä Wigujen ja Pressan varjossa olivat mm. Tabula Rasa, Charlies, Haikara, Elonkorjuu ja Finnforest.

Progen valtakausi päättyi punkin tuloon, mutta sen henki etsi uusia olomuotoja. Virallisesti ”proge” oli kirosana 1980-luvun rock-ilmastossa, mutta myös uuden aallon sisällä soi valepukuinen progressiivisuus.

Punkin jälkeiselle pitkälle krapulalle selvän vaihtoehdon tarjonnut kulttiyhtye Kingston Wall puolestaan ei häpeillyt hämyihanteitaan vaan toi vanhan koulun muusikkouden takaisin rokkiin. Tänäkin päivänä edistyksellisen rockin unelma elää, mutta miltä se näyttää nyt?