Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

CLA ja raskaus”Käytin pitkään konjugoitua linolihappoa ja lopetin käytön tullessani raskaaksi. Nyt olen lukenut, että siitä voi olla haittaa, eikä sitä pitäisi käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Huoleni koskee pitkää käyttöaikaa ennen raskautta. Missä ajassa se poistuu kehosta ja olenko saattanut aiheuttaa ongelmia sikiölle?”


Ei sitä raskaana olevilla ole tutkittu, ei sellaista tutkimusta voi tehdä, mutta todennäköisesti et ole haittaa aiheuttanut. Tosin, kun valmisteesta ei mitään hyötyäkään ole, ei sen syömisessä taida järkeä olla.


Konjugoidut linolihapot (CLA) ovat tärkeitä ravinnosta saatavia rasvahappoja, mutta kun niitä valmistetaan synteettisesti, se muuttuu niin paljon, että hypätään tuntemattomaan. Hyvistä vaikutuksista ei ole tutkittua tietoa. Eläinkokeita on tehty, mutta niiden tuloksia ei voi siirtää suoraan koskemaan ihmisiä. Muun muassa Professori Antti Aron mukaan CLA on isoilla annoksilla sepelvaltimotaudin riskitekijä, eli hyödyistä ei ole varmuutta, mutta riskeistä on.


Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 17.11.2015