Hyppää pääsisältöön

Neuvostosukellusvene karille Karlskronassa

Lokakuussa vuonna 1981 Ruotsin rannikkovartiosto havaitsi karille ajaneen neuvostoliittolaisen sukellusveneen Karlskronan edustalla. Neuvostoveneselkkaus kiihdytti keskustelua Pohjolan ydinaseettomasta vyöhykeestä.

Sukellusveneselkkaus tapahtui 27. lokakuuta vuonna 1981, kun neuvostoliittolainen U-137-sukellusvene ajoi karille Ruotsin etelärannikolla noin 10 km:n päässä Karlskronan laivastotukikohdasta.

Sukellusveneen numero oli U 137, NATO-koodiltaan alus oli Whisky-luokkaa, ja voimanlähteeltään perinteinen diesel-sähkötyyppi. Joissakin lehdissä väitettiin aluksen olevan nykyaikaistettu jatkokehitelmä toisen maailmansodan loppupuolella täpärästi palveluskäyttöön ehtineestä saksalaisesta XXI-luokan sukellusveneestä.

Karilleajopaikka sijaitsi Gåsefjärdenissä, sotilaallisella suoja-alueella 10 kilometrin päässsä Karlskronan laivastotukikohdasta. Ruotsin hallitus esitti välittömästi Neuvostoliitolle ankaran vastalauseen. Ruotsin hallituksen mukaan tapaus oli sitten toisen maailmansodan jälkeen pahin Ruotsia kohdannut rajaloukkaus. Sukellusveneen päällikkö selitti eksymisen ja karilleajon syyksi navigointivirheen ja kompassin rikkoutumisen, mikä ei tyydyttänyt Ruotsin hallitusta.

Pääministerinä toimineeen Thorbjörn Fälldingin mukaan karille ajanut sukellusvene oli ydinaseistettu. Sukellusveneselkkaus kiihdytti keskustelua ydinaseettomasta Pohjolasta. Myös Ruotsin Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Olof Palme toi julki kannatuksensa Pohjolan ydinaseettoman vyöhykkeen puolesta.

Teksti: Emilia Kemppi

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto