Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 16.11.2010

Video: omalääkärin vastaanotto 16.11.2010

Osteokondrooma

”Kysyisin minulla diagnosoidusta sairaudesta lisätietoa. Minulla on todettu

osteokondrooma oikeassa jalassa. Olen 22-vuotias ja lääkäriltä ymmärsin että tällainen sairaus on harvinainen ikäiselläni ihmisellä ja yleisempi lapsilla jotka vielä kasvavat pituutta.”

Osteokondrooma (eksostoosi) on yleisin hyvänlaatuinen rustoa tuottava luukasvain. Se iskee tavallisesti pitkien luiden kasvulinjaan, siis olkapään, sääriluun tai reisiluun yläosaan. Ylimääräinen rusto aiheuttaa kipua, ja silloin tämä osteokondrooma huomataan. Tarvittaessa muodostunut kyhmy voidaan poistaa talttaamalla.

Nuoren jalkasärky

YLE Akuutti

”Olen 20 vuotias tyttö. Vaivani on särky jalkataipeissa, jalan valtimon kohdalla. Lenkkeily on täysin tuskaa. Ensimmäisen kilometrin jälkeen alkaa särky oikeassa taipeessa, aalloittain. Ja yltyy matkan pidennettyä. 3-4 km. jälkeen on juoksu jo mahdotonta. Olen aina harrastanut paljon liikuntaa, mutta tämä on alkanut noin kaksi vuotta sitten ja vain pahentunut siitä. Jonkin aikaa sitten juoksin 8 km hampaat irvessä ja kotiin päästyäni itkin kivusta. Olen kysynyt tätä myös lääkäriltä, hän sanoi, ettei osaa sanoa mikä se voisi olla, kun ei se hänestä kulumaakaan voi olla nuoren ikäni vuoksi.”

Polvikipu on hankala vaiva niin potilaalle kuin lääkärillekin. Polvessa on niin monia rakenteita, jotka voivat kipeytyä. Taipeiden puolella kyseeseen voivat tulla vaikkapa kierukoiden takaosat, ristisiteiden kiinnityskohdat ja rustovauriot. Tavallisesti taipeiden kiputilat ovat kuitenkin nivelen ulkopuolisia. Siis syy löytyykin usein takareiden tai pohkeen jänteistä ja niiden kiinnityskohdista. Oikea osoite saattaisi olla nyt fysiatri tai urheilulääkäri, joka osaa paikallistaa tuon kivun tarkasti.

Eläinallergia ja lääkkeet

YLE Akuutti

”Olen aikoinaan luopunut kissasta astman ja allergian takia. Nyt minulla kuitenkin oli pari kuukautta kissoja hoidossa ja kaikki menikin hienosti allergia- ja astmalääkkeiden avulla. Uskaltaako niitä syödä jatkuvasti? Jos vain sietää pientä nuhaa ja tukkoisuutta, seuraako siitä aikaa myöten jotain pahempaa, kuten vaikka syöpää?”

Ei siitä syöpää seuraa, mutta ei se hyväksikään ole, että allerginen tulehdus jatkuvasti jyllää limakalvoilla tai keuhkoissa. Allerginen nuha pitää hoitaa hyvin, sillä hoitamaton tulehdus voi valua keuhkoputkiin ja siitähän seuraa astma, jos sellaista ei jo ole. Siedätyshoidostakaan tämä ei oikein käy, sillä se tepsii vain lapsiin. Lääkkeet ovat toki hyviä ja tärkeitä, mutta kannattaa miettiä, onko siltikään järkevää pitää oireiden aiheuttajaa – kissaa – jatkuvasti läsnä.

CLA ja raskaus

YLE Akuutti

”Käytin pitkään konjugoitua linolihappoa ja lopetin käytön tullessani raskaaksi. Nyt olen lukenut, että siitä voi olla haittaa, eikä sitä pitäisi käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Huoleni koskee pitkää käyttöaikaa ennen raskautta. Missä ajassa se poistuu kehosta ja olenko saattanut aiheuttaa ongelmia sikiölle?”

Ei sitä raskaana olevilla ole tutkittu, ei sellaista tutkimusta voi tehdä, mutta todennäköisesti et ole haittaa aiheuttanut. Tosin, kun valmisteesta ei mitään hyötyäkään ole, ei sen syömisessä taida järkeä olla.

Konjugoidut linolihapot (CLA) ovat tärkeitä ravinnosta saatavia rasvahappoja, mutta kun niitä valmistetaan synteettisesti, se muuttuu niin paljon, että hypätään tuntemattomaan. Hyvistä vaikutuksista ei ole tutkittua tietoa. Eläinkokeita on tehty, mutta niiden tuloksia ei voi siirtää suoraan koskemaan ihmisiä. Muun muassa Professori Antti Aron mukaan CLA on isoilla annoksilla sepelvaltimotaudin riskitekijä, eli hyödyistä ei ole varmuutta, mutta riskeistä on.

> Lisätietoa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015