Hyppää pääsisältöön

Talvisodan kuvat

Talvisodan ahdingosta ja Suomen taistelusta itsenäisyytensä puolesta valmistettiin filmejä myös ulkomaiseen levitykseen. Sotaa käyvä pieni maa sai osakseen sympatiaa erityisesti Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Filmiyhtiö Aho & Soldan tuotti talvisodasta myös norjankielisen filmin. Talven 1939-1940 tapahtumia kuvaava filmi on erinomainen ajankuva, jonka tarkoituksena on vedota moraalisen ja aineellisen tuen tarpeeseen.

Filmissä kerrotaan Neuvostoliiton aluevaatimuksista, Moskovan neuvotteluista, keskeisimmistä sotatapahtumista ja siviiliväestön ahdingosta pommitusten keskellä.

Suomalaisten sinnikäs vastarinta ylivoimaista vihollista vastaan saa osakseen ihailua. Kansainvälisessä lehdistössä sympatiat ovat Suomen puolella.

Talvisotaan osallistui Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta myös vapaehtoisia. Materiaalista apua saatiin erityisesti Ruotsista, joka kuitenkin virallisesti pysyi puolueettomana.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto