Hyppää pääsisältöön

Autokatsastus

Ohjelmassa kysytään onko autokatsastus organisoitua hutilointia vai tärkeää liikenneturvallisuustyötä?

Tietolaatikko

Katsastus on ajoneuvoille tehtävä tarkastus, jossa tarkastetaan ajoneuvon olevan varusteineen säädösten edellyttämässä kunnossa, olevan turvallinen liikenteessä, päästöjen olevan riittävän alhaiset ja pakollisten maksujen ja vakuutusten olevan suoritettu

Ohjelma valottaa Suomessa 1970-luvun alussa käytyä keskustelua autokatsastustoiminnasta sekä sen tasosta ja tarpeellisuudesta.

Autokatsastustoiminnassa havaittiin jo 1960-luvulla hälyyttäviä epäkohtia ja asiasta käytiin kiivasta keskustelua eduskunnassakin.

Aikakauslehti "Viikko" kertoi vuonna 1965, että katsastuksessa oli hyväksytty autoja, joiden kantavista osista oli mennyt ruuvimeisseli läpi ja ajokkeja, joilla ei ollut uskaltanut ajaa kotiin katsastuskonttorilta.

Ajoneuvojen katsastustoiminta alkoi Suomessa vuonna 1917 kunnallisena toimintana kaupunkien järjestyssääntöjen pohjalta. Vuodesta 1922 lähtien katsastustoiminta oli lääninhallitusten alaista ja osittain toimitusmaksuperustaista. Vuonna 1968 toiminta valtiollistettiin Autorekisterikeskuksen osaksi. Vuoden 1996 alusta toiminta eriytettiin omaksi osakeyhtiökseen, Suomen Autokatsastus Oy:ksi. Jo sitä ennen oli vuodesta 1994 lähtien sallittu rajoitetusti yksityinen toiminta.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit