Hyppää pääsisältöön

Suppilovahvero on myöhäissyksyn sieniherkku

Suppilovahveroita kattilassa
Suppilovahveroita. Kuva: Pekka Kauranen/Yle. Suppilovahveroita kattilassa Kuva: Yle/ Pekka Kauranen suppilovahvero,sienet,vahverot

Myöhään syksyllä sienestäjän katse tähyilee usein herkullisia suppilovahveroita, joita voi löytää aina lumen tuloon asti.

Tietolaatikko

Suppilovahvero (Cantharellus tubaeformis) on erinomainen ruokasieni, joka ei tarvitse esikäsittelyä

Suppilovahvero kasvaa tiheinä ja laajoina ryppäinä kuusivaltaisissa tuoreissa kangasmetsissä sekä korvissa ja kallionrinteiden notkelmissa. Se on pieni kellanruskea sieni, jolla on kapea ja ontto jalka sekä sileä, ohut ja suppilomainen lakki.

Suppilovahveron poimijalla pitää olla tarkat silmät, sillä sientä on vaikea havaita sammalikkosta maahan varisseiden lehtien seasta. Suppilovahvero on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisemmassa harvinaisempi. Lapissa sitä ei kasva lainkaan. Suppilovahvero on kauppasieni eli sitä saa myydä elintarvikkeena. Suppilovahverosta tulee maukas keitto, ja sitä käytetään myös esimerkiksi muhennoksiin ja piirakoiden täytteeksi. Suppilovahvero kannattaa mieluummin kuivata kuin pakastaa, silloin sen herkullinen maku säilyy paremmin.

Suppilovahveroita. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Suppilovahveroita. Kuva: Risto Salovaara/YleSuppilovahveroita. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Perustuu ohjelmiin: Riston luontokoulu ja Luonto lähellä (Procam Oy)

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.