Hyppää pääsisältöön

Vallankumouksen Etiopia

Etiopia tunnetaan keisareistaan, erityisesti Haile Selassiesta. Vuonna 1974 keisarivallan lopetti sotilasvallankaappaus, ja maa koki suuria mullistuksia. Yle lähetti toimittajansa paikan päälle.

Vuosituhantinen keisarivalta oli taannut Etiopialle itsenäisyyden silloinkin, kun muut Afrikan valtiot olivat siirtomaavaltojen alla. Vain vuosina 1935 – 1941 maa oli Mussolinin Italian miehittämä. Kun muut valtiot itsenäistyivät ryminällä 50- ja 60-luvuilla, Etiopia pysyi entisellään.

Arjesta vieraantunut aatelisto ja keisari Haile Selassie syöstiin vallasta vasta vuoden 1974 sotilasvallankaappauksessa. Sotilaat sanoivat olevansa kansan puolella, ja maa otti hataria askelia demokratian tiellä. Keisarivalta korvattiin sosialismilla.

Vuonna 1976 maahan saapui Ylen kuvausryhmä, jonka johdossa oli toimittaja Jyrki Lindström. Vaikkakaan he eivät uskaltautuneet maaseudun syövereihin, tarjoaa syntynyt dokumentti kiinnostavan katsauksen vallankumouksen jälkeiseen Etiopiaan.

Teksti: Aino Tanhua

Lue lisää:

Keisari Haile Selassie sivuprofiilissa korkkihattu päässään.

Haile Selassie I – keisari ja jumala

Etiopian pitkäaikainen hallitsija on suorastaan myyttinen hahmo. Joidenkin mielestä hän oli diktaattori muiden joukossa, toisten mielestä oikeudenmukaisuuden perikuva, rastafareille jumalan inkarnaatio.

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto