Hyppää pääsisältöön

Vallankumouksen Etiopia

Etiopia tunnetaan keisareistaan, erityisesti Haile Selassiesta. Vuonna 1974 keisarivallan lopetti sotilasvallankaappaus, ja maa koki suuria mullistuksia. Yle lähetti toimittajansa paikan päälle.

Vuosituhantinen keisarivalta oli taannut Etiopialle itsenäisyyden silloinkin, kun muut Afrikan valtiot olivat siirtomaavaltojen alla. Vain vuosina 1935 – 1941 maa oli Mussolinin Italian miehittämä. Kun muut valtiot itsenäistyivät ryminällä 50- ja 60-luvuilla, Etiopia pysyi entisellään.

Arjesta vieraantunut aatelisto ja keisari Haile Selassie syöstiin vallasta vasta vuoden 1974 sotilasvallankaappauksessa. Sotilaat sanoivat olevansa kansan puolella, ja maa otti hataria askelia demokratian tiellä. Keisarivalta korvattiin sosialismilla.

Vuonna 1976 maahan saapui Ylen kuvausryhmä, jonka johdossa oli toimittaja Jyrki Lindström. Vaikkakaan he eivät uskaltautuneet maaseudun syövereihin, tarjoaa syntynyt dokumentti kiinnostavan katsauksen vallankumouksen jälkeiseen Etiopiaan.

Teksti: Aino Tanhua

Lue lisää:

Keisari Haile Selassie sivuprofiilissa korkkihattu päässään.

Haile Selassie I – keisari ja jumala

Etiopian pitkäaikainen hallitsija on suorastaan myyttinen hahmo. Joidenkin mielestä hän oli diktaattori muiden joukossa, toisten mielestä oikeudenmukaisuuden perikuva, rastafareille jumalan inkarnaatio.