Hyppää pääsisältöön

Kolikkoinmäki - Savon Pispala

Liki sata vuotta sitten nousi Iisveden rannalle Suonenjoella sahatyöläisten rakennuttama omaleimainen asuinalue, Savon Pispalaksi kutsuttu Kolikkoinmäki.

Tietolaatikko

Vuonna 1983 asuinalue muutettiin Kolikkoinmäen työläiskotimuseoksi.

Sahateollisuus oli alkanut alueella 1800-luvun lopulla. Kolmen höyrysahan toimintoja varten oli Iisveden rannalle rakennettu sataman lisäksi myös oma rautatieasema.

1920-luvulle tultaessa töitä oli tarjolla paljon. "Keväisin paikalle tuli satoja miehiä, kutsuivat tätä Ameriikaksi."

Palkallaan työläiset alkoivat ostaa lähistöltä pieniä tontteja. Puutavaran sai edullisesti sahalta, ja 1920-luvun kuluessa nousi kivikkoiselle mäelle tehtaan viereen miesten itsensä rakentama asuntoalue, Kolikkoinmäki.

Mökeissä asuttiin tiiviisti. Pienessä hellahuoneessa saattoi asua oman perheen lisäksi kymmenkuntakin "korttieermiestä". "Sopu sijjoo anto."

Vuonna 1977 asui alueella vielä usea alkuperäisasukas. Moni mökki oli kuitenkin jo tyhjentynyt, ja huoli Kolikkoinmäen tulevaisuudesta oli suuri.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto