Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pikapaikkaus antaa matkan jatkua

Pikapaikkausaineella saa rengasrikon kuntoon ilman vararenkaan vaihtotyötä. Kuningaskuluttajan testissä matka saatiin jatkumaan jokaisella pikapaikka-aineella.

Otimme testiin kaiken mitä löytyi kierroksella tarvikeliikkeisiin ja huoltoasemille. Biltema Renkaanpaikkausaine, Holts Tyreweld, King Tyre Fix ja CRC Fix ovat pikapaikkausaineita, joilla puhjennut rengas saadaan ajokuntoon ilman muita apuvälineitä.
Kansansuussa paikkauspurkin nimi on usein ”paikkausspray”. Idea on, että venttiiliin kytkettävä painepullo sekä täyttää että paikkaa renkaan. Pikapaikkauksesta voi siis olla hyötyä, jos et osaa vaihtaa vararengasta.

kolme kovaa (Video still, Kuva: YLE)Testiryhmänä toimi kolme tulevaa autoinsinööriä pääkaupunkiseudun Metropolia-ammattikorkeakoulusta. Toni Ristolainen, Sami Koistinen ja Markus Ketonen kuuluvat koulun Formulatiimiin, jossa kehitellään kilpa-autoa.

Ei isoja reikiä

Pikapaikkausta on turha yrittää, jos reikä on iso tai rengas on mennyt vanteelta. Rengasliikkeiden mukaan tyypillisesti kumin puhkeaminen johtuu pienehköstä pistosta, kuten ruuvin tai naulan läpimenosta. Sellaiseen pikapaikkauksen pitäisi purra.
Tässä testissä puhkottiin auton kesärengas kolmetuumaiselle naulalla kahdesta kohtaa. Testi tehtiin muutaman plusasteen kelillä. Emme siis saaneet tuntumaa siihen, hyytyykö paikka-aine purkkiin kovalla pakkasella, kuten joskus on pelätty.
Paikkausaineiden käyttöopas kehottaa lämmittämään purkkia auton puhaltimella ennen käyttöä. Tässä testissä tuotteet otettiin käyttöön huoneenlämpöisinä.

King (Video still, Kuva: YLE)Auto saatiin jokaisella aineella sellaiseen kuntoon, että ainakin muutaman kymmenen kilometrin taival lähimmälle huoltoasemalle onnistuu. Nopeimmin rengas täyttyi CRC:llä ja Kingillä. Niillä myös saatiin parhaat paineet.
Kaikissa purkeissa ei ollut tärkeää vinkkiä: Pikapaikkaa tulisi käyttää vasta kokonaan tyhjentyneeseen renkaaseen. Renkaaseen jäänyt paine voi estää paikka-aineen sisäänpääsyä.
Testissä käytettiin kahta King-purkkia (toisesta vain vähän), koska käyttöohjeen mukaan yksi ei riittänyt puhkotulle 14-tuuman renkaalle. Muiden tuotteiden ohjeiden mukaan yksi purkki riittää kyseiselle renkaalle.

Biltema (Video still, Kuva: YLE)Biltemalla paine jäi alle yhden baarin ja alle mittaustarkkuuden. Huonoa tulosta voi selittää se, että renkaassa saattoi olla kondenssivettä, joka mahdollisesti haittasi paikkautumista. Myöhemmin nimittäin havaittiin, että renkaan sisälle suihkutettu paikkausaine oli kovin erinäköistä kuin muiden pullojen tuotos.
Paineet mitattiin, kun paikkauksista oli vierähtänyt yli tunti.

Paine / bar
King Tyre Fix 1,7
CRC Fix 1,6
Holts Tyreweld 1,1
Biltema Renkaanpaikkausaine alle 1

Aja heti

Holts (Video still, Kuva: YLE)Pikapaikka-aineen käytön jälkeen autolla pitää ajaa välittömästi hiukan, jotta paikka-aine pääsee leviämään renkaassa. Sitten auton rengaspaine pitää säätää oikeaksi niin pian kuin mahdollista. Yksikään testipullo ei tuottanut testiauton suositusten mukaista 2,2 baarin painetta.
Sekin on syytä muistaa, että pikapaikkaus on vain ensiapu. Auto pitää viedä rengasliikkeeseen varsinaista paikkausta varten. Pikapaikkauksen käyttö voi tuottaa siellä pulmia. Renkaan puhdistus nestemäisestä paikka-aineesta ja reiän etsinnän vaikeutuminen voivat aiheuttaa lisäkuluja.

renkaan puhdistus (Video still, Kuva: YLE)Pahimmassa tapauksessa pientä reikää ei löydy ollenkaan pikapaikkauksen jälkeen. Tällöin voi olla syytä hävittää koko rengas, sillä sen jättäminen pikapaikkauksen varaan on aina epävarmaa. Pikapaikkauksesta mahdollisesti tulevien lisäongelmien takia voikin miettiä, kannattaisiko soittaa sittenkin hinausauto.

CRC (Video still, Kuva: YLE)Testin voittoon ponnisti nopeasti täyttävä ja hyvät paineet antava CRC. Holtsia kiiteltiin lukkituvasta kääntönapista. Sitä ei tarvitse painaa koko renkaan täytön ajan.

Pikapaikkaustesti

pisteet hinta
CRC Fix 4,2 6,90 €
King Tyre Fix 4,0 4,60 €
Biltema Renkaanpaikkausaine 3,2 p 5,50 €
Holts Tyreweld 3,0 p 7,80 €

p: 1-5

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.