Kuluttajalla on nykyisin valittavanaan neljä eri muovipohjaista kassivaihtoehtoa. On perinteinen muovikassi, kierrätysmuovikassi, biohajoava muovikassi ja kestomuovikassi.
Vaihtoehtoja on, mutta perinteinen pitää Suomessa ylivoimaisesti pintansa
- Perinteisen muovikassin osuus on edelleen reippaasti yli 90% mutta muut vaihtoehdot kuten biohajoava ja kierrätyskassi ovat kovassa nousussa, kertoo tavaratalojohtaja Mervi Ahola Nokian Citymarketista.
Perinteinen ja kestomuovikassi valmistetaan raakaöljystä. Biohajoavaa vaihtoehtoa voidaan valmistaa sekä öljystä että kasvipohjaisista materiaaleista. Kierrätysmuovikassi valmistetaan kaupan ja teollisuuden kääremateriaaleista ja muista puhtaista kierrätysmuoveista.
Paljonko niitä on?
Mutta paljonko Suomessa sitten muovikasseja käytetään? Jostain syystä Kesko ei halua paljastaa myymiensä muovikassien määrää. Sen sijaan markkinajohtaja S-ryhmällä ei asiaa salailla. Yritysryhmä myy vuosittain noin 130 miljoonaa muovikassia.
Jos luvun pohjalta arvioi markkinaosuuksien mukaista kokonaismäärää, myydään Suomessa siis vuosittain vähintään 300 miljoonaa muovikassia.
Mihin ne menevät?
Mutta mihin nämä sadat miljoonat muovikassit päätyvät? Muovikassivalmistaja Suominen Joustopakkaukset Oy aloitti pari vuotta sitten yhdessä Lassila & Tikanojan kanssa muovikassien keräämisen tarkoituksenaan kierrättää niistä uusia muovikasseja. Nykyisin keräyspisteitä on noin 80.
Nokian Citymarketissa tehdyn pika-gallupin mukaan kuluttajilla on samansuuntaisia ajatuksia siitä, mitä kasseille tapahtuu kun ne viedään kierrätyspisteestä eteenpäin.
- Ilmeisesti ne muutetaan sellaiseen muotoon, jossa niitä voidaan uudestaan käyttää hyödyksi, arvelee Juha Sainio.
- Kai ne ajetaan rouheeksi ja käytetään sitten raaka-aineena, veikkaa Jani Moilanen.
- Ajattelisin, että ne käsitellään sillä tavoin, että niistä voidaan tehdä uudestaan muovia, sanoo Mervi Varheenmaa.
Noin tusinasta haastatellusta jokainen arveli kuten edelliset haastatellut. Arvelu ei kuitenkaan osu kohdilleen, sillä tällä hetkellä kaikki kerätyt muovikassit päätyvät polttolaitoksille.
Epäpuhtaudet riesana
Suominen joustopakkauksen mukaan kokeiluerissä on ollut niin paljon epäpuhtauksia, että kasseja ei ole voinut kierrättää. Mäyräkoirapakkaukset, pullonkorkit ja tölkit pilaavat erät niin, että yksikään kierrätyskokeilu ei ole onnistunut. Yhtiöstä ei kuitenkaan haluttu tulla kameran eteen kommentoimaan kokeiluja.
Kysymme siis asiaa Lassila & Tikanojalta. Suomisen ja Lassila & Tikanojan muovikassit kiertoon -nettisivustolla sanotaan selkeästi ja kahdessa kohtaa, että kerätyistä muovikasseista valmistetaan uusia muovikasseja.
- Olemme koko ajan kertoneet, että kierrätetyistä muovikasseista voidaan tehdä uusia muovikasseja jos materiaali on riittävän puhdasta. Tällä hetkellä valistuksesta huolimatta siellä on niin paljon epäpuhtauksia, että kassit päätyvät energiahyötykäyttöön. Tämä on kuitenkin jo sinänsä ympäristön kannalta hyvä asia, koska silloin ne muovikassit ovat pois kaatopaikoilta, jonne tietysti halutaan viedä mahdollisimman vähän materiaalia, sanoo viestintäpäällikkö Mikko Saariaho Lassila & Tikanojalta.
Lassila & Tikanoja on antanut vuonna 2008 tiedotteen, jonka mukaan kerätyt muovikassit päätyvät polttolaitoksille. Ilmeisesti tieto ei ole kuitenkaan levinnyt kuluttajille saakka.
Suomen Lidlillä on oma muovikassien keräysjärjestelmänsä. Kauppojen sisääntuloauloissa on kierrätyspisteet muovikasseille, joista pussit päätyvät jatkojalostukseen Muovix Oy:lle Riihimäkeen.
On tietenkin hyvä asia, että käytetyille muovikasseille edes yritetään tehdä jotain. Totuus kuitenkin on, että hetkellä muovikassien kierrätys ei juuri toimi. Vain joitain promilleja kaikista käytetyistä muovikasseista poltetaan muun jätteen joukossa. Vuosittain kulutetut arviolta 300 miljoonaa muovikassia päätyvät siis miltei kaikki lopulta kaatopaikoille.
Tommi Ketonen / TV1 Kuningaskuluttaja