Hyppää pääsisältöön

Sibelius-viulukilpailu 1965

Pitkään suunnitteilla ollut Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu järjestettiin Helsingissä ensimmäisen kerran marraskuussa 1965. Kilpailusta muodostui korkeatasoinen.

Tietolaatikko

Tekijänoikeussyistä emme valitettavasti voi esittää otteita kilpailuesityksistä.

Kaikkiaan 28 viulistia 17 eri maasta saapui kilpailuun. Helsinki tuli heille tutuksi myös harjoitus- ja konserttisalien ulkopuolelta, sillä kilpailun ajaksi heidät majoitettiin helsinkiläisperheisiin. Kamera käy Karhumäkien luona.

Tuomaristossa istuivat mm. viulupedagogit Louis Persinger ja Max Rostal. Molemmat korostavat olevansa iloisia siitä, että monta vuotta suunnitteilla ollut kilpailu vihdoin oli toteutunut.

Kisojen ainut pohjoismaalainen edustaja oli Suomen Jorma Rahkonen. "On tämä vaativaa, sillä itsensä lisäksi joutuu jännittämään vielä muidenkin puolesta."

Finaalipaikan saavuttivat neuvostoliittolaiset Valeri Gradow, Oleg Kagan ja Isabella Petrisjan, ranskalainen Jean-Jacques Kantorow, israelilaiset Joshua Epstein ja Sergiu Luca, tsekkiläinen Petr Messiereur sekä amerikkalaisviulisti Paul Rosenthal.

Ensimmäisen palkinnon sai Oleg Kagan. Hän sai myös Yleisradion palkinnon Sibeliuksen viulukonserton parhaasta esityksestä.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto