Hyppää pääsisältöön

Ensimmäinen Sibelius-viulukilpailu järjestettiin Helsingissä 1965

Pitkään suunnitteilla ollut Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu järjestettiin Helsingissä ensimmäisen kerran marraskuussa 1965. Kilpailusta muodostui korkeatasoinen.

Kaikkiaan 28 viulistia 17 eri maasta saapui kilpailuun. Helsinki tuli heille tutuksi myös harjoitus- ja konserttisalien ulkopuolelta, sillä kilpailun ajaksi heidät majoitettiin helsinkiläisperheisiin. Kamera käy Karhumäkien luona.

Tuomaristossa istuivat mm. viulupedagogit Louis Persinger ja Max Rostal. Molemmat korostavat olevansa iloisia siitä, että monta vuotta suunnitteilla ollut kilpailu vihdoin oli toteutunut. Kisojen ainut pohjoismaalainen edustaja oli Suomen Jorma Rahkonen. "On tämä vaativaa, sillä itsensä lisäksi joutuu jännittämään vielä muidenkin puolesta."

Finaalipaikan saavuttivat neuvostoliittolaiset Valeri Gradow, Oleg Kagan ja Isabella Petrisjan, ranskalainen Jean-Jacques Kantorow, israelilaiset Joshua Epstein ja Sergiu Luca, tsekkiläinen Petr Messiereur sekä amerikkalaisviulisti Paul Rosenthal.

Ensimmäisen palkinnon sai Oleg Kagan. Hän sai myös Yleisradion palkinnon Sibeliuksen viulukonserton parhaasta esityksestä.

Tietolaatikko

Tekijänoikeussyistä emme valitettavasti voi esittää otteita kilpailuesityksistä.