Hyppää pääsisältöön

Tässä ohjeet perinteisten paperisydänten pujotteluun

Strömsön Lee otti oppia paperisydänten tekemiseen norjalaiselta Ketil Bodvinilta. Norjassa joulukuusen koristeleminen paperisydämillä on vanha perinne, ja siellä aiheesta järjestetään myös kilpailuja.

Yksinkertaisten paperisydänten perinne on rantautunut myös meille Suomeen, mutta ei yhtä vahvana kuin Norjassa - eikä ennen kaikkea yhtä kehittyneenä. Nykyään vain harvat koristelevat kuusensa paperisydämillä, siitä huolimatta että monet ovat koulussa askarrelleet jonkinlaisen version sydämestä.

Paperisydäntaitaja Ketil Bodvinin lapsuudessa askarteluperinne oli aina läsnä. Hänen molemmat vanhempansa olivat taiteellisia, ja äiti opetti Ketilinkin punomaan sydämiä. Ketil piirsi omat kuvionsa jo varhain ja myös väritti omat paperinsa.

Ketil käyttää töissään paljon värejä ja erilaisia papereita sekä suunnittelee kaikki kuviot itse. Lähtökohtana ovat yksinkertaiset joulukorit, mutta Ketil askartelee myös töitä, jotka sopivat kaikkiin vuodenaikoihin. Modernina esimerkkinä voidaan mainita Ketilin intohimo optiseen taiteeseen, jota hän on soveltanut myös paperinpunontaan kunnianosoituksena 60-luvun taiteilijoita kohtaan.

Tee itse paperisydämiä

Tulostettavissa sydänmalleissa on kaksi erilaista tähteä. Vaikeusaste on molemmissa suunnilleen sama. Tulosta tästä malli (pdf).

Ohjevideo paperisydämen pujotteluun:


Tarvitset näitä:

 • kahta eriväristä paperia (esim. lahjapaperia)
 • skalpelli tai pienet terävät sakset
 • leikkausalusta
 • paperinen malli
 • nitoja
 • paperiliimaa


Tee näin:


1. Tulosta tästä malli tai suunnittele itse. Leikkaa malli paperista niin että kuvion ulkopuolelle jää noin 1 cm varaa suoraa alareunaa lukuun ottamatta, se leikataan reunaa pitkin.

 

 

 

2. Taita kaksi eriväristä paperia kaksinkerroin, taittamisen jälkeen niiden tulee olla vähintään yhtä suuria kuin malli.

 

 

 

3. Aseta paperit päällekkäin taitettu reuna alaspäin ja mallin suoraan leikattu reuna täsmälleen samaan kohtaan paperien alareunan kanssa.

4. Nido kerrokset yhteen niin että paperit ovat tiiviisti ja tasaisesti toisiaan vasten. Voit antaa papereiden olla pöydällä ja laittaa nidottavan osan
pöydänreunan ulkopuolelle. Nido vain reunat, ei kuvion päältä, niin on helpompi asettaa viivain tueksi kun leikkaat kuvion reunat.

5. Leikkaa kuvio ensin keskeltä, ja jos mallissa on paljon pieniä osia tai jyrkkiä muotoja, aloita niistä.

6. Leikkaa sitten uloimpia reunoja pitkin ja lopuksi pyöreä osa.

7. Aseta värilliset osat toistensa päälle ja jätä toinen osa passiiviseksi sillä aikaa kun työskentelet toisella. Osat avataan vuorotellen ja punotaan
toistensa sisään.

8. Liimaa sydämeen lopuksi paperisuikaleesta leikattu kiinnityssilmukka.


Vinkki!
Pienissä töissä voit ottaa avuksi pinsetit. Voit myös leikata urat hieman pidemmiksi kuin mallissa, niin saat liikkumavaraa.

Linkit:

 • Sinustako Strömsön juontaja?

  Haussa kaksikielinen juontaja Strömsö-tiimin vahvistukseksi.

  Strömsö hakee kaksikielistä juontajaa tiiminsä vahvistukseksi. Hakuaikaa on 17.9.2017 asti.

 • Strömsön puutarhailta - tässä illan ohjelma!

  Voit katsoa aikataulua kännykästä.

  Strömsön puutarhailta tarjoaa monipuolisesti ohjelmaa moneen puutarhamakuun ja tarpeeseen. Voit tulla paikalle kun sinulle sopii klo 16-21 välillä. Katso omat kiinnostuksen kohteet tästä!

 • Eräilyä pimeässä kopissa

  Leikkaaja nauttii luonnosta myös neljän seinän sisällä.

  Tv-ohjelmaa leikataan enimmäkseen yksin pimeässä huoneessa, mutta ruudun kautta maisemat ja luontoelämykset tavoittivat myös leikkaaja Sami Kivimäen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua