Hyppää pääsisältöön

Alexandra Salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan

Prahalainen Angie on 27-vuotias, ja hän pelkää vanhenemista eikä tiedä mitä elämällään tekisi. Angie haluaisi kuolla 27-vuotiaana kuten esikuvansa Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix ja Janis Joplin.

Tietolaatikko

Alexandra Salmela (s.1980 Bratislavassa)

27 eli kuolema tekee taiteilijan (esikoisromaani 2010)

Alexandra Salmela on saanut Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon vuonna 2010. Salmelan kirja valittiin marraskuussa 2010 ehdolle myös kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Salmelan Finlandia-ehdokkuus nostatti pienen kohun, sillä hän ei ollut Suomen kansalainen. Sittemmin Suomen Kirjasäätiön hallitus muutti sääntöjä siten, ettei Suomen kansalaisuutta enää vaadita.

Sattumalta Angie muuttaa ekologiseen vaihtoehtoperheeseen suomalaiseen maalaiskylään. Angie elää saunamökissä ja yrittää edelleen epätoivoisesti kirjoittaa romaania. Valmista ei synny, mutta sen sijaan surkuhupaisan ilottelevia pätkiä.

Alexandra Salmela on valmistunut Prahassa suomen kielen ja kirjallisuuden maisteriksi ja elää Suomessa. Hänen esikoisromaaninsa on kielellisesti aivan loistava, mutta sisällöltään ohueksi jäävä kehitystarina. Salmela ivaa ja piikittelee taiteilijuuden etsimistä ja suomalaista elämäntapaa, mutta valitettavan tavanomaisesti. Omaperäisintä romaanissa ovatkin lukuisat eriääniset kertojat eli Angie itse, pehmoeläin Herra Possu, auto ja kissa Kassandra.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto