Hyppää pääsisältöön

Alexandra Salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan

Prahalainen Angie on 27-vuotias, ja hän pelkää vanhenemista eikä tiedä mitä elämällään tekisi. Angie haluaisi kuolla 27-vuotiaana kuten esikuvansa Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix ja Janis Joplin.

Tietolaatikko

Alexandra Salmela (s.1980 Bratislavassa)

27 eli kuolema tekee taiteilijan (esikoisromaani 2010)

Alexandra Salmela on saanut Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon vuonna 2010. Salmelan kirja valittiin marraskuussa 2010 ehdolle myös kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Salmelan Finlandia-ehdokkuus nostatti pienen kohun, sillä hän ei ollut Suomen kansalainen. Sittemmin Suomen Kirjasäätiön hallitus muutti sääntöjä siten, ettei Suomen kansalaisuutta enää vaadita.

Sattumalta Angie muuttaa ekologiseen vaihtoehtoperheeseen suomalaiseen maalaiskylään. Angie elää saunamökissä ja yrittää edelleen epätoivoisesti kirjoittaa romaania. Valmista ei synny, mutta sen sijaan surkuhupaisan ilottelevia pätkiä.

Alexandra Salmela on valmistunut Prahassa suomen kielen ja kirjallisuuden maisteriksi ja elää Suomessa. Hänen esikoisromaaninsa on kielellisesti aivan loistava, mutta sisällöltään ohueksi jäävä kehitystarina. Salmela ivaa ja piikittelee taiteilijuuden etsimistä ja suomalaista elämäntapaa, mutta valitettavan tavanomaisesti. Omaperäisintä romaanissa ovatkin lukuisat eriääniset kertojat eli Angie itse, pehmoeläin Herra Possu, auto ja kissa Kassandra.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen