Hyppää pääsisältöön

Fantasia: Fantasia

Progressiivinen rock valtasi 1970-luvulla alaa myös suurten keskusten ulkopuolella. Pietarsaarelainen Fantasia voitti popyhtyeiden SM-kilpailun vuonna 1974.

Yhtyeen edeltäjä oli vuonna 1967 perustettu St. Marcus Bluesband, joka muuttui Fantasiaksi vuonna 1973. Se voitti popin SM-tittelin kokoonpanolla Roul Helantie (koskettimet), Hannu Lindblom (kitara), Harri Piha (basso) ja Karl-Erik Rönngård (rummut).

Kisa oli tiukka ja tuomaristo erimielinen. Lopulta Fantasia voitti rovaniemeläisen Arcticus-yhtyeen yhdellä äänellä. Seura-lehden mukaan Fantasia soitti "iloista, pirteää popmusiikkia", mutta Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1974 nähty näyte ei ehkä täysin vastannut lehden luomaa mielikuvaa.

Tapio Korjuksen Intro-lehteen (1/1975) tekemässä haastattelussa bändi itse kertoi olevansa tyytymätön Iltatähti-esitykseensä. Hermoilu ja tekniset ongelmat haittasivat suoritusta, ja sitä paitsi tv:ssä näytettiin "vain pieni osa sävellyksestä, jonka yhtye oli jo studiossa lyhentänyt kahdeksanminuuttiseksi".

Fantasian ainoa, yhtyeen nimeä kantava albumi ilmestyi vuonna 1975. Hi-Hat-merkillä julkaistusta levystä on tullut haluttu keräilyharvinaisuus. Bändin toiminta lopahti miehistömuutosten jälkeen vuonna 1979.

Kommentit