Hyppää pääsisältöön

Fantasia: Fantasia

Progressiivinen rock valtasi 1970-luvulla alaa myös suurten keskusten ulkopuolella. Pietarsaarelainen Fantasia voitti popyhtyeiden SM-kilpailun vuonna 1974.

Yhtyeen edeltäjä oli vuonna 1967 perustettu St. Marcus Bluesband, joka muuttui Fantasiaksi vuonna 1973. Se voitti popin SM-tittelin kokoonpanolla Roul Helantie (koskettimet), Hannu Lindblom (kitara), Harri Piha (basso) ja Karl-Erik Rönngård (rummut).

Kisa oli tiukka ja tuomaristo erimielinen. Lopulta Fantasia voitti rovaniemeläisen Arcticus-yhtyeen yhdellä äänellä. Seura-lehden mukaan Fantasia soitti "iloista, pirteää popmusiikkia", mutta Iltatähti-ohjelmassa vuonna 1974 nähty näyte ei ehkä täysin vastannut lehden luomaa mielikuvaa.

Tapio Korjuksen Intro-lehteen (1/1975) tekemässä haastattelussa bändi itse kertoi olevansa tyytymätön Iltatähti-esitykseensä. Hermoilu ja tekniset ongelmat haittasivat suoritusta, ja sitä paitsi tv:ssä näytettiin "vain pieni osa sävellyksestä, jonka yhtye oli jo studiossa lyhentänyt kahdeksanminuuttiseksi".

Fantasian ainoa, yhtyeen nimeä kantava albumi ilmestyi vuonna 1975. Hi-Hat-merkillä julkaistusta levystä on tullut haluttu keräilyharvinaisuus. Bändin toiminta lopahti miehistömuutosten jälkeen vuonna 1979.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto