Hyppää pääsisältöön

Leonidas Kavakos kilpailutunnelmissa

Leonidas Kavakos jakoi vuoden 1985 Sibelius-viulukilpailun voiton yhdessä Ilja Kalerin kanssa. Kavakos oli tuolloin 18-vuotias ja osallistui kisaan äitinsä pakotuksen ansiosta.

Kreikkalaissyntyinen Leonidas Kavakos (1967) opiskeli aluksi viulunsoittoa Ateenassa ja jatkoi sitten Yhdysvaltoihin Josef Gingoldin oppiin.

Vuoden -85 kisassa Kavakos ja Kaler olivat yleisönkin suosikkeja ja mielipiteet voittajista jakautuivat tasaisesti. Kavakos itse toteaa haastattelussa tyynesti, että tuomaristo saa päättää, yleisön joukosta veikataan vuoroin molempia (klippi 1). Yksi haastateltu arvelee, että voitto pitäisi jakaa, ja niin lopulta kävikin.

Vuonna 1988 Kavakos voitti Paganini-kilpailun. Voittojensa myötä hän on konsertoinut useiden orkestereiden solistina ympäri maailmaa. Kavakos on toiminut myös kapellimestarina ja johtanut mm. La Scalan filharmonikkoja.

Kavakosia haasteteltiin vuoden 1990 Sibelius-viulukilpailuista tehtyyn dokumenttiin (klippi 2). Kavakos kertoo suhtautumisestaan kilpailuun, lehtiarvosteluista, itsekritiikin tärkeydestä ja tietenkin Suomesta ja Sibeliuksesta.

Kavakos kuvailee Sibelius-viulukilpailuja rehellisiksi ja kehuu niiden tunnelmaa "koko maa tuntuu elävän mukana".

Sibeliuksen musiikki on Kavakoksen mielestä tummaa "niinkuin Suomikin puolet vuodesta". "Kun viulusoolo alkaa, tuntuu kuin jotakin syntyisi ja lähtisi kehittymään. Minusta se on hyvin suomalaista" Kavakos kuvailee. Sibeliuksen viulukonserttoa harjoitellessaan hän liikuttui kyyneliin toisen osan kohdalla.

Teksti: Heidi Sommar

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto