Hyppää pääsisältöön

Tapahtui 1985: Auran Aallot

Radiomonopolin murtuessa syntyi Turkuun radio Auran Aallot. Raikkaalla paikallisotteella ja kunnianhimoisella paikallisuutistarjonnalla se haastoi etäiseksi ja harmaaksi mielletyn Ylen.

Tietolaatikko

Auran Aaltojen ohjelmistosta vastannut Markku Heikkilä rakensi kanavaansa suurella kunnianhimolla. Tavoitteena oli täyden palvelun paikallisradio, joka monimuotoisella ohjelmallaan pyrki olemaan kuin pieni Yleisradio. Kunnianhimoiset tavoitteet vaativat vähäiseltä henkilökunnalta suuria ponnistuksia, työtunteja mittaamatta ja kelloon katsomatta.
Paikallisessa uutis- ja ajankohtaistarjonnassa Auran Aallot haastoi sekä Turun Sanomat että Yleisradion. Uskottavan uutistarjonnan lisäksi Auran Aallot panosti laajaan kattaukseen kevyttä puhemusiikkiohjelmistoa. Taustayhteisönä ja keskeisenä rahoittajana toiminut Näkövammaisten keskusliitto velvoitti Auran Aaltoja tarjoamaan ohjelmistossaan myös kuulovammaisille suunnattua erikoisohjelmistoa.
Niin Auran Aallot, kuin koko suomalainen paikallisradiohankekin, syntyi monella tapaa allergiareaktiona tylsäksi ja etäiseksi miellettyyn Yleisradioon. 1980-luvulla laajalle levinneen käsityksen mukaan Ylen kanavilla tietävät ja etäiset toimittajat sanelivat asioita kansalle, kun taas paikallisradiot kommunikoivat kuuntelijoidensa kanssa samalta kadunmiehen tasolta. Raikkaalla paikallisotteellaan Auran Aallot haastoi monopoliradion, jonka moni koki etääntyneen viralliseen norsunluutorniin, kauas tavallisen kansan horisontista.

Ohjelman ensilähetykset: YLE Puhe, lauantai 20.11.2010 klo 9.05 ja sunnuntai 21.11.2010 klo 11.03.

Vuonna 1985 aloittaneet yksityiset paikallisradioasemat:
Radio Lakeus (Nivala) 27.4 1985
Radio City (Helsinki) 30.4 1985
Kouvolan Ääni (Kouvola) 12.8 1985
Radio 957 (Tampere) 15.8 1985
Radio Jyväskylä 19.8 1985
Radio Ykkönen (Helsinki) 30.8 1985
Auran Aallot (Turku) 7.9 1985
Radio 937 (Valkeakoski) 15.9 1985
Oikea Asema (Kuopio) 18.9 1985
Radio Ruka (Kuusamo) 12.10 1985
Simpsiö 969 (Lapua) 12.10 1985
Radio Paitapiiska (Kurikka) 14.10 1985
Radio West (Karkkila) 31.10 1985
Saimaan Aallot (Lappeenranta) 10.11 1985
Radio Vaasa 25.11 1985
Radio Pieksämäki 1.12 1985
Radio Pori 1.12 1985
Radio Satahäme (Ikaalinen) 2.12 1985

Etäiseksi ja harmaaksi mielletystä Yleisradiosta Auran Aallot pyrki erottautumaan kevyellä, viihteellisellä ja maanläheisellä paikallisohjelmalla. Kanava pyrki vahvaan paikallisilmaisuun. Lähetyksissä soljui yleiskielen sijaan suora ja hiomaton Turun murre.

Auran Aaltojen suosituimpia radiosarjoja olivat Markku Heikkilän toimittamat ”Köyhän talon porsaat” sekä ”Turkulaiseksi 50 vuodessa”. Hänen laajaa suosiota niittänyt murreilmaisunsa sai myöhemmin jatkoa Radio Sadan puolella ”Uutissi Turust – ei virallissi mut torellissi” –nimisen murreuutislähetyksen myötä.

Todellisen radiovallankumouksen ytimeen Auran Aallot iski aloittaessaan suorat jääkiekkoselostukset TPS:n vieras- ja kotipeleistä. Yhä tänäkin päivänä lähetykset oman kaupungin joukkueen otteluista kuuluvat paikallisradioiden suosituimpaan ohjelmistoon.

Tapahtui 1985 –sarjassa Auran Aaltojen puuhamies Markku Heikkilä muistelee pienimuotoista radiovallankumousta, jonka paikallisradio Auran Aallot käynnisti Turussa vuonna 1985.

Teksti: Tapio Pajunen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto