Hyppää pääsisältöön

Yuval Yaronin haastattelu

Israelilainen Yuval Yaron oli niin tuomarien kuin yleisönkin suosikki vuoden 1975 Sibelius-viulukilpailuissa.

Yaval Yaron syntyi Isrealissa ja opiskeli musiikkia kotikaupungissaan Tel Avivissa. Vuonna 1972 hän muutti Yhdysvaltoihin ja opiskeli viulun soittoa Jessa Heifetzin ja Joseph Gingoldin johdolla.

Voitettuaan Sibelius-viulukilpailun vuonna 1975 hän on valloittanut yleisöä sooloesiintymisillään maailman johtavien sinfoniaorkestereiden kanssa.

Kisojen jälkeen pidetyssä haastattelussa Yaron puhuu viulun soitosta ja opettajastaan Jessa Heifetzista. Yaron kertoo, että Heifetzin soiton katseleminen ja kuunteleminen oli sanoinkuvaamaton kokemus.

Heifetzin tyyliä ei voi opetella tai jäljitellä sillä se on niin uniikki ja nerokas, Yaron ylistää. Tärkeimmät asiat, jotka hän mestariltaan oppi ovat pikemminkin elämänohjeita kuin viulun soiton saloja, hän toteaa.

Yaronin mielestä viulistin pahin vihollinen on turhautuminen. Hän painottaa ettei ikinä saa tulla katkeraksi tai kyyniseksi ammatin suhteen. Eikä koskaan saa lakata uskomasta itseensä.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto