Hyppää pääsisältöön

Laika & The Cosmonauts

Laika & The Cosmonauts levitti avaruuspsykedelian ilosanomaa kahdenkymmenen vuoden ajan. Bändin elämän puolimatkan paikkeille sijoittui Ylen taltioima Tavastian keikka vuonna 1997.

Tietolaatikko

Mission Impossible. Säv. Lalo Schifrin. Alun perin samannimisestä tv-sarjasta.
Tantrum. Säv. Matti Pitsinki, sov. Pitsinki - Haavisto - Lankinen - Nyman.

Cosmonauts syntyi 1980-luvun lopulla, kun rumpali Janne Haavisto ja kitaristi Mikko Lankinen innostuivat amerikkalaisen Ventures-yhtyeen instumentaali-rautalangasta. Molemmat olivat soittaneet aiemmin mm. J. Karjalaisen Mustat Lasit -kokoonpanossa.

Mukaan tulivat urkuri-kitaristi Matti Pitsinki ja basisti Tom Nyman. Traditiotietoisuuden lisäksi bändin jäseniltä edellytettiin myös huumorintajua, joten sopivia muusikoita ei ollut aivan helppo löytää. Vaivannäkö kannatti: kokoonpano pysyi muuttumattomana loppuun saakka.

Uuden bändin nimenä oli alun perin Pluto & The Astronauts, mutta se ristittiin pian uudelleen venäläisen avaruuskoira Laikan ja neuvostokosmonauttien mukaan. Alkuaikoinaan yhtye esiintyi erilaisissa aihetta sivuavissa asuissa - avaruuspuvuissa, neuvostosuikissa ja Brezhnev-kulmakarvoissa jne.

Cosmonautsilla oli oma kiihkeä kannattajakuntansa, mutta instrumentaalimusiikin kysyntä Suomessa ei riittänyt muusikkojen elannon turvaamiseen. Yhtye esiintyikin paljon ulkomailla. Texasin Austinissa se tuli niin tutuksi, että paikallisessa levypuodissa sen albumit löytyivät osastosta "Local Bands".

Laika & The Cosmonauts julkaisi kaikkiaan kahdeksan albumia ja lisäksi kokoelman Cosmopolis 1988-2008. Huhtikuussa 2008 se ilmoitti lopettavansa toimintansa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto