Hyppää pääsisältöön

Laika & The Cosmonauts

Laika & The Cosmonauts levitti avaruuspsykedelian ilosanomaa kahdenkymmenen vuoden ajan. Bändin elämän puolimatkan paikkeille sijoittui Ylen taltioima Tavastian keikka vuonna 1997.

Tietolaatikko

Mission Impossible. Säv. Lalo Schifrin. Alun perin samannimisestä tv-sarjasta.
Tantrum. Säv. Matti Pitsinki, sov. Pitsinki - Haavisto - Lankinen - Nyman.

Cosmonauts syntyi 1980-luvun lopulla, kun rumpali Janne Haavisto ja kitaristi Mikko Lankinen innostuivat amerikkalaisen Ventures-yhtyeen instumentaali-rautalangasta. Molemmat olivat soittaneet aiemmin mm. J. Karjalaisen Mustat Lasit -kokoonpanossa.

Mukaan tulivat urkuri-kitaristi Matti Pitsinki ja basisti Tom Nyman. Traditiotietoisuuden lisäksi bändin jäseniltä edellytettiin myös huumorintajua, joten sopivia muusikoita ei ollut aivan helppo löytää. Vaivannäkö kannatti: kokoonpano pysyi muuttumattomana loppuun saakka.

Uuden bändin nimenä oli alun perin Pluto & The Astronauts, mutta se ristittiin pian uudelleen venäläisen avaruuskoira Laikan ja neuvostokosmonauttien mukaan. Alkuaikoinaan yhtye esiintyi erilaisissa aihetta sivuavissa asuissa - avaruuspuvuissa, neuvostosuikissa ja Brezhnev-kulmakarvoissa jne.

Cosmonautsilla oli oma kiihkeä kannattajakuntansa, mutta instrumentaalimusiikin kysyntä Suomessa ei riittänyt muusikkojen elannon turvaamiseen. Yhtye esiintyikin paljon ulkomailla. Texasin Austinissa se tuli niin tutuksi, että paikallisessa levypuodissa sen albumit löytyivät osastosta "Local Bands".

Laika & The Cosmonauts julkaisi kaikkiaan kahdeksan albumia ja lisäksi kokoelman Cosmopolis 1988-2008. Huhtikuussa 2008 se ilmoitti lopettavansa toimintansa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto