Hyppää pääsisältöön

Laika & The Cosmonauts

Laika & The Cosmonauts levitti avaruuspsykedelian ilosanomaa kahdenkymmenen vuoden ajan. Bändin elämän puolimatkan paikkeille sijoittui Ylen taltioima Tavastian keikka vuonna 1997.

Tietolaatikko

Mission Impossible. Säv. Lalo Schifrin. Alun perin samannimisestä tv-sarjasta.
Tantrum. Säv. Matti Pitsinki, sov. Pitsinki - Haavisto - Lankinen - Nyman.

Cosmonauts syntyi 1980-luvun lopulla, kun rumpali Janne Haavisto ja kitaristi Mikko Lankinen innostuivat amerikkalaisen Ventures-yhtyeen instumentaali-rautalangasta. Molemmat olivat soittaneet aiemmin mm. J. Karjalaisen Mustat Lasit -kokoonpanossa.

Mukaan tulivat urkuri-kitaristi Matti Pitsinki ja basisti Tom Nyman. Traditiotietoisuuden lisäksi bändin jäseniltä edellytettiin myös huumorintajua, joten sopivia muusikoita ei ollut aivan helppo löytää. Vaivannäkö kannatti: kokoonpano pysyi muuttumattomana loppuun saakka.

Uuden bändin nimenä oli alun perin Pluto & The Astronauts, mutta se ristittiin pian uudelleen venäläisen avaruuskoira Laikan ja neuvostokosmonauttien mukaan. Alkuaikoinaan yhtye esiintyi erilaisissa aihetta sivuavissa asuissa - avaruuspuvuissa, neuvostosuikissa ja Brezhnev-kulmakarvoissa jne.

Cosmonautsilla oli oma kiihkeä kannattajakuntansa, mutta instrumentaalimusiikin kysyntä Suomessa ei riittänyt muusikkojen elannon turvaamiseen. Yhtye esiintyikin paljon ulkomailla. Texasin Austinissa se tuli niin tutuksi, että paikallisessa levypuodissa sen albumit löytyivät osastosta "Local Bands".

Laika & The Cosmonauts julkaisi kaikkiaan kahdeksan albumia ja lisäksi kokoelman Cosmopolis 1988-2008. Huhtikuussa 2008 se ilmoitti lopettavansa toimintansa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto