Hyppää pääsisältöön

Miehen haluttomuus

Miehen haluttomuus seksiin on kova paikka sekä miehelle itselleen että tämän kumppanille. Naisten haluttomuus on yleisemmin hyväksytympi asia.

Haluttomuuteen saattaa olla monenlaisia syitä: stressi, parisuhdeongelmat, terveyteen liittyvät syyt tai suuret muutokset kuten läheisen sairaus tai kuolema. Myös pelko siitä, ettei vastaa kumppanin odotuksia pedissä tai yleisemmin elämässä, syö miehistä halua.


Himosta haluttomuuteen

Mikko (nimi muutettu) tapasi muutama vuosi sitten naisen, johon hän rakastui. Pariskunta työskenteli eri kaupungeissa, joten laatuaikaa vietettiin viikonloppuisin. Seksiin liittyvät ongelmat ilmenivät ensimmäisen kerran, kun Mikko oli lähtemässä sunnuntai-iltana takaisin kotiin: nainen halusi seksiä, mutta Mikon ei tehnyt kiireessä mieli. Tilanne äityi isoksi riidaksi, joka alkoi toistua kerta toisensa perään. Yleensä Mikko oli se, joka antoi periksi vaikka vasten tahtoaan.

Vuoden päästä vietettiin kuitenkin rakastuneen pariskunnan häitä. Mikon onni särkyi vain pari päivää liiton solmimisen jälkeen, kun umpihumalaan itsensä juonut vaimo huusi Mikolle solvauksia päin naamaa ja uhkasi hakevansa kadulta ensimmäisen vastaantulevan miehen sänkyynsä, koska Mikko kieltäytyi harrastamasta seksiä hänen kanssaan. Uhkaus jäi toteuttamatta, mutta parisuhde alkoi riutua.

– Se loukkasi ja tuntui tosi surkealta. Olimme juuri menneet naimisiin! Sitä ennen emme olleet käyttäneet ehkäisyä, koska me molemmat halusimme lapsia, mutta vaimon sekopäinen käytös silloin ja sen jälkeen sai minut miettimään haluanko sittenkään lapsia sellaisen ihmisen kanssa.

Vaimo pahoitteli käytöstään, mutta ei suostunut keskustelemaan Mikon kanssa itse ongelmasta, joten pariskunta päätyi parisuhdeterapiaan. Seksistä ja siihen liittyvistä vaikeuksista vaimo suostui puhumaan kuitenkin terapiassakin vain naisten kesken. Tilanne selkeni hetkeksi.


Ongelmat paisuvat

Kun pariskunta viimein muutti uuteen, yhteiseen kotiin pysyvästi samalla paikkakunnalle, Mikko arveli pahimpien ongelmien olevan ohi. Hän luuli vaimonsa pakottavan tarpeen seksiin olleen vain kaipuusta johtuvaa eroahdistusta. Omien halujensa hän kuvitteli palaavan, kun pakkoseksin harrastaminen päättyisi.

Uusi elämä muotoutui uomiinsa, mutta pariskunnan seksuaaliset ongelmat eivät helpottaneet. Iltaunisena ihmisenä Mikko yleensä meni nukkumaan viimeistään kymmenen maissa – yleensä yksin, sillä vaimo ei tohtinut jättää Facebookia tai tv-ohjelmaa kesken. Useammin kuin kerran vaimo kuitenkin herätti Mikon keskellä yötä ja vuoroin maanitteli, vuoroin vaati Mikkoa harrastamaan seksiä kanssaan. Kun tämä selitti olevansa liian väsynyt, vaimo saattoi suuttua tai alkaa itkeä ja ladella itsesyytöksiä, jotka Mikon piti kumota.

– Hän ei yhtään välittänyt siitä, että minulla oli seuraavana aamuna aikainen herätys. Tai siitä, jos yritin herätellä hänen intohimoaan aikaisemmin illalla. Sama koski muutakin yhdessäoloa: Jos laitoin ruokaa, hän syönyt kanssani, koska ei halunnut jättää kesken esimerkiksi verkossa pelaamaansa peliä. Jos puhuin ns. väärään aikaan, hän mumisi jotakin poissaolevaa vastaukseksi. Minä myös tein meillä kaikki kotityöt, niiden jakaminen ei tullut kuuloonkaan.

Itsekeskeinen käytös ärsytti Mikkoa yhä enemmän ja mitä enemmän häntä ärsytti, sitä vähemmän hänen teki seksiä mieli. Vaimo käyttäytyi hänen mielestään mukavasti vain halutessaan häneltä jotakin. Hiljalleen seksistä muotoutui kiristyskeino: jos vaimo ei välittäisi huomioida miestään ja viettää myös muuta laatuaikaa yhdessä, seksiä ei heruisi.

– Hänellä oli määrävaatimuksia: hänen mielestään avioliitossa pitää saada. Esimerkiksi sauna oli hänelle täysin seksualisoitunut paikka, vaikka minä olisin halunnut käydä siellä vain puhdistautumassa ja rentoutumassa. Hän ei myöskään koskaan antanut minulle aikaa kaivata häntä, hänen vartaloaan ja rakkauttaan, vaan teki seksistä minulle pakkopullaa.

Pelkkä mekaaninen seksi ei kiihottanut Mikkoa. Vaimo kävi rajusti suoraan asiaan, vaikka Mikko olisi halunnut hyväilyjä ja hellyyttä esileikiksi.

– Hän vonkasi ja pakotti minua. Tunsin itseni täysin hyväksikäytetyksi, ja joskus mietin mahtoiko hän rakastaa minua alkuunkaan.

Myös vaimon tyydytys jäi usein puolitiehen, sillä vaikka Mikko teki parhaansa, ei vaimo pystynyt luopumaan itsekontrollista.


Kriisistä eroon ja omaan rauhaan

Lopulta Mikko alkoi vältellä vaimoaan. Samaan aikaan vaimolle iski hurja vauvakuume: vauva oli saatava hinnalla millä hyvänsä. Suhde ajautui täyteen kriisiin. Vaimo odotti Mikkoa kotona ja halusi seksiä. Mikko yritti turhaan toppuutella – vaimolla oli todettu mielenterveydellinen ongelma, ja heidän suhteensa horjui vakavasti. Hän vaati, että ennen vauvantuloa he hoitaisivat omat ongelmansa kuntoon. Vaimo kieltäytyi sekä terapeutin että lääkärin ehdottamista hoidoista, sillä ne olisivat tarkoittaneet vauvaprojektin lykkäämistä. Myöskään keskustelu seksin harrastamiseen liittyvistä ongelmista Mikon kanssa ei sujunut.

Puoli vuotta myöhemmin Mikko haki eroa - yksin. Pariskunta ei enää asu yhdessä.

Vaikka Mikko ei ole vielä tavannut uutta kumppania, Mikon kiinnostus naisiin ja seksuaalinen halu ovat hiljalleen palautuneet. Myös usko uuden rakkauden löytymiseen on vahva.

 

Linkit:

Toimittaja Linda Lappalainen

Kommentit