Hyppää pääsisältöön

Rock-Suomi-bonuksia 4: Amerikan ääni

Rock´n´roll toi tullessaan myyttisen americanan osaksi suomalaista nuorisokulttuuria. Rock-Suomen juurimusiikkijakson tunnelmia voi jatkaa uppoutumalla piehtaroimaan Elävän arkiston bonusmateriaalin parissa.

Rock´n´roll nousi maihin Suomessa 1950-luvun puolivälissä, ja myyttinen Amerikka alkoi suodattua suomalaiseen nuorisokulttuuriin. 1960-luvulla afro-amerikkalainen musiikki iski toisen kerran, tällä kertaa englantilaisten rhythm and blues-yhtyeiden muodikkaaseen sointiin kätkeytyneenä.

Suomen musiikillinen maaperä on routainen, mutta 1970-luvun alussa villi rytmi löi itsensä lopulta läpi. Rock´n´rollin mukana tuli Amerikan rikas juuriperinne kantreineen ja blueseineen. Jenkkikulttuurista ammensivat niin Hurriganesin ja Teddy & The Tigersin tapaiset massailmiöt kuin outo yksinäinen cowboy Tommie Mansfield.

Amerikan perintö kuului J. Karjalaisen ja Tuomari Nurmion omaperäisissä lauluissa. 1980-luvulla se sulautui Peer Güntin ja Melrosen aggressiiviseen perusrockiin. Vuosikymmeniä kestäneen kylvövaiheen jälkeen juurevia perusarvoja kunnioittavasta musiikista on tullut pysyvä osa suomalaisen rockin tyylikirjoa.

Amerikka on ollut täällä ihailun ja vihan kohde, fantasiamaa, tyylin tyyssija ja ikuinen inspiraation lähde, joka tänä päivänä ruokkii rikasta retro-kulttuuria. Perifeerinen pohjoinen maa on kasvattanut liudan maailman luokan roots-muusikoita.

Oheinen kooste on lisämateriaalia Rock-Suomi-sarjan osaan 4: Amerikan ääni..

Kommentit