Hyppää pääsisältöön

Tommie Mansfield

Turkulainen kitaralegenda Tommie Mansfield oli amerikkalaisuuden ehdottomin lipunkantaja 1960- ja 70-lukujen suomalaisessa rockelämässä.

Tommie Mansfield (oik. Pekka Nurmi 1940-1981) kiinnostui rock and rollista jo varhain. Vuonna 1955 hän teki myös ensimmäisen sähkövahvisteisen kitaransa.

Rockista ja konservatiivisista amerikkalaisarvoista innostunut nuorukainen poimi itselleen uuden epävirallisen sukunimen filmitähti Jayne Mansfieldiltä. Kantriin ihastuttuaan hän ryhtyi käyttämään buutseja ja esiintyessään myös tavaramerkiksi muodostunutta stetsonia.

Tommie oli lapsuudessaan sairastanut aivokalvontulehduksen ja joutui sen seurauksena käyttämään voimakkaita särkylääkkeitä. Tämä lienee ollut osasyy hänen erikoiseen persoonallisuuteensa.

Mansfield ystävystyi Jussi Raittisen kanssa Roobertin Rock Shown kesäkiertueella vuonna 1961. Hän elätti itseään kitaranikkarina ja tuli muusikkopiireissä tunnetuksi myös ankarana perinteisen rock´n´rollin ja kantrin tikuttajana.

Tommie ei ollut kovin tottunut yhtyesoittoon, ja usein hänen keskittymiskykyään häiritsi lukuisten potikoiden säätely. Parhaimmillaan soitto oli kuitenkin lennokasta, ja sitä tehosti vauhdikas lavashow. Selällään soittava kitaristi tallentui myös vuonna 1966 tehtyyn Topralli-filmiin.

1960-luvun lopussa Tommie soitti turkulaisessa Uudenmaankatu 15 -yhtyeessä. Samoihin aikoihin Jussi Raittinen kokosi hänen ympärilleen Tommie Mansfield Groupin. Ryhmä pani alulle vanhan rock and rollin henkiinherättelyn Suomessa.

Viimeisinä vuosinaan Tommie oleskeli paljon Helsingissä, ja hänet nähtiin usein jammaamassa Elmu-klubin lavalla. Mm. Elmun puheenjohtaja Henrik Otto Donner luonnehti häntä myöhemmin "neroksi". Mansfield kuoli puhjenneeseen mahahaavaan heinäkuussa 1981.

Tietolaatikko

Leike 1: Helsingin Kulttuuritalolla 1970 pidetyssä Popmuusikot ry:n Mammuttikonsertissa kuuluttaja M. A. Numminen lupaa, että Tommie Mansfield Group tarjoaisi "rajuinta rock-kitarointia mitä Suomessa on kuultu". Paul Ankan Train of Love kuulostaakin yhä edelleen varsin reippaalta esitykseltä. Yhtyeeseen kuuluivat Tommien lisäksi Jussi Raittinen (b), Boys-kitaristi Antero Jakoila, Eero Raittisen Help-yhtyeessä soittanut Hillel Tokazier (piano) sekä Pertti Kilpeläinen (dr). Leikkeet 2-4: Tommie Mansfield Group esiintyi myös ensimmäisessä Ruisrockissa. Tokazierin korvasi pianossa nyt Jani Uhlenius. Kappaleessa Big Boss Man kuullaan Tommien omaperäistä englanninkielistä laulua. Vuonna 1971 Mansfieldia säesti Boys-kokoonpano, jossa soittivat Raittinen, Jakoila, Kaj Westerlund (kitara), Mikki Nuorivaara (urut) ja Aikka Hakala (rummut).
Leike 5: Pekka Gronow äänitytti Mansfieldin soittoa Bluesin maailmasta –radio-ohjelmaansa vuoden 1969 alussa. Samassa yhteydessä tehdyssä haastattelussa Tommie mainitsee esikuvikseen Franny Beecherin, Chuck Berryn, John Mayallin, Chet Atkinsin, Wes Montgomeryn, Jim Hallin sekä "Elvis Presleyn kitaristin" (Scotty Moore), jonka hän erehdyksessä nimeää lauluntekijä Mike Stolleriksi. Blues oli Tommien mukaan nousussa Suomessa, samoin kuin country & western, jota Turussa kuulemma kuunteli ainakin kolme miestä. Kotikontujaan Turun pohjoisissa kaupunginosissa Mansfield luonnehtii "Suomen Nashvilleksi".
Leikkeet 6-10: Bluesin maailmasta –sessioissa mukana olivat Jussi Raittinen, rumpali Esko Rosnell ja basisti Matti Bergström. Osa numeroista on instrumentaaleja, osassa lauloivat Jussi ja/tai Tommie itse (leikkeet 6, 10) improvisoidulla englannillaan. Kaikki kappaleet eivät ole tunnistettavissa. Mukana on kuitenkin laaja skaala kantria, rock and rollia ja bluesia. Yksi kiinnostavimmista esityksistä on rhythm and blues -standardi One Mint Julep, jossa esikuvana lienee Lonnie Mackin versio kappaleesta.

Train of Love. Säv. ja san. Paul Anka.
Hound Dog. Säv. ja san. Jerry Leiber - Mike Stoller.
Big Boss Man. Säv. ja san. Al Smith - Luther Dixon.
Jailhouse Rock. Säv. ja san. Jerry Leiber - Mike Stoller.
Rock It Baby (oikea nimi tuntematon). Säv. ja san. Tommie Mansfield.
Sweet Sixteen. Säv. ja san. Chuck Berry.
One Mint Julep. Säv. Rudy Toombs.
Your Cheatin´ Heart. Säv. ja san. Hank Williams.
Tommien blues (oikea nimi tuntematon). Säv. ja san. Tommie Mansfield.

Kommentit