Hyppää pääsisältöön

Kansallisoopperassa ennen Pähkinänsärkijän ensi-iltaa 1947

Erik Blombergin ja Jack Witikan runollinen lyhytfilmi näyttää, miten Suomen Kansallisoopperassa valmistauduttiin Pähkinänsärkijän ensi-iltaan vuonna 1947.

Bulevardin oopperatalon vintillä tanssijoita harjoituttaa karismaattinen balettimestari Alexander Saxelin. Solistina tanssii Elsa Sylvestersson.

Lavasteet suunnitellaan, maalataan ja asetetaan paikoilleen. Ompelijoiden työsarka pukujen kanssa on pitkä, mutta tulos sen arvoinen. Kun gongi ensi-illan esitykseen soi, laskeutuvat tanssijat vintiltä. Esitys voi alkaa.

Tietolaatikko

Pähkinänsärkijän uusi versio sai ensi-iltansa Suomalaisen Oopperan baletissa 11.12.1947. Se pysyi ohjelmistossa yhtäjaksoisesti toukokuuhun 1948 saakka, ja palasi seuraavan kerran kokonaisena teoksena ohjelmistoon vasta 1971. Filmi lienee siis kuvattu joulukuussa 1947.
Venäläissyntyinen balettimestari Alexander "Alex" Saxelin (1899-1959) oli maamme tunnetuimpia tanssijoita 1930-1940-luvuilla. Hänet palkittiin Pro Finlandialla vuonna 1948.
Vuonna 1922 perustettu Oopperan balettikoulu on nykyiseltä nimeltään Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitos. Vuodesta 1998 alkaen se on ollut osa Suomen virallista koulutusjärjestelmää, missä on mahdollista suorittaa kolmivuotinen tanssijan perustutkinto.

Keskustele