Hyppää pääsisältöön

Linnan juhlat 1959

”Viehättävänä ja hillittynä” saapui viimeisenä vieraana vuoden 1959 Linnan juhliin rouva Alli Paasikivi. Edellisen presidentin puoliso olikin Urho ja Sylvi Kekkosen isännöimien juhlien kunniavieras.

Komea ilmestys oli myös kenraali Adolf Ehrnrooth tanskalaissyntyisen Karin-puolisonsa kanssa. Kulttuurielämää edustivat mm. Ansa Ikonen, Edvin Laine, Vilho Ilmari, Toivo Särkkä, Väinö Aaltonen, Ilmari Kianto ja Mika Waltari.

Itseoikeutettuja vieraita olivat myös pääministeri V. J. Sukselainen ja eduskunnan puhemies K. A. Fagerholm.

Kaikkiaan Linnaan oli kutsuttu yli 2000 vierasta. Kuuluisaa boolia illan aikana kului noin 700 litraa.

Itsenäisyyspäivän paraati marssittiin vuonna 1959 Oulussa.

Teksti: Reijo Perälä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto