Hyppää pääsisältöön

Viktoria Mullova ja vapautunut soitto

Venäläinen Viktoria Mullova voitti Sibelius-viulukilpailun vuonna 1980. Kolme vuotta myöhemmin hän pakeni Neuvostoliiton kahleita ja loikkasi Suomen kautta Ruotsiin jatkaen sieltä länteen.

Sibelius-viulukilpailut olivat Moskovan konservatorion oppilaalle Viktoria Mullovalle (1959) ensimmäinen tilaisuus matkustaa länteen. Nuori viulisti tunsi, että hänen oli pakko voittaa mikäli haluaisi jatkaa uraansa.

Mullova voitti kisan, mutta häntä ei silti päästetty ulkomaille konsertoimaan loikkausuhan vuoksi. Hän voitti myös Tšaikovski-kilpailun Moskovassa vuonna 1982, mutta ovet maailmalle pysyivät kiinni.

Konserttimatka Suomeen vuonna 1983 muutti kaiken. Konsertin jälkeen Mullova katosi. Kuusamolaisen hotellin huoneesta löytyi vain yleisöltä saadut kukat ja viulistin matkalaukku sekä Neuvostoliiton valtion omistama Stradivarius, joka oli jätetty hotellin sängylle.

Mullova sai loikkaukseen apua suomalaiselta Yleisradion toimittajalta Jyrki Koulumieheltä, joka vei Mullovan ja hänen säestäjänsä Vakhtang Jordanian autollaan Haaparantaan Ruotsiin, josta edelleen kuvaaja Caj Sundman vei heidät Luulajaan. Tukholmaan päästyään Mullova ja Jordania anoivat turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Nykyään Mullova asuu Lontoossa. Hänen tyylinsä on muuttunut vuosien varrella vapautuneemmaksi. Neuvostoliiton ajoilta omaksuttu kuri ja tunteiden piilottaminen on kaikonnut, Mullova kertoo ottavansa mielellään riskejä ja kokeilevansa eri tyylejä.

Jean Sibeliuksen viulukonsertto

Radion Sinfoniaorkesteri johtajana Jorma Panula ja solistina Viktoria Mullova: Sibeliuksen viulukonsertto d-molli (op. 47, 1904).

Viulukonsertto, op. 47 d-molli on Jean Sibeliuksen kuuluisa teos, joka lopullisessa muodossaan valmistui vuonna 1905. Se on 1900-luvun esitetyin viulukonsertto.

Teos ei omana aikanaan ollut kovin suosittu, sillä Sibelius antoi sen esitettäväksi vähemmän kokeneelle viulistille. Jascha Heifetz nosti viulukonserton myöhemmin maailmanmaineeseen ja sen jälkeen teos on kuulunut lähes kaikkien merkittävien viulistien ohjelmistoon. Suomalainen Pekka Kuusisto on saanut palkinnon teoksen parhaasta tulkinnasta.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto