Hyppää pääsisältöön

Viktoria Mullova ja vapautunut soitto

Venäläinen Viktoria Mullova voitti Sibelius-viulukilpailun vuonna 1980. Kolme vuotta myöhemmin hän pakeni Neuvostoliiton kahleita ja loikkasi Suomen kautta Ruotsiin jatkaen sieltä länteen.

Sibelius-viulukilpailut olivat Moskovan konservatorion oppilaalle Viktoria Mullovalle (1959) ensimmäinen tilaisuus matkustaa länteen. Nuori viulisti tunsi, että hänen oli pakko voittaa mikäli haluaisi jatkaa uraansa.

Mullova voitti kisan, mutta häntä ei silti päästetty ulkomaille konsertoimaan loikkausuhan vuoksi. Hän voitti myös Tšaikovski-kilpailun Moskovassa vuonna 1982, mutta ovet maailmalle pysyivät kiinni.

Konserttimatka Suomeen vuonna 1983 muutti kaiken. Konsertin jälkeen Mullova katosi. Kuusamolaisen hotellin huoneesta löytyi vain yleisöltä saadut kukat ja viulistin matkalaukku sekä Neuvostoliiton valtion omistama Stradivarius, joka oli jätetty hotellin sängylle.

Mullova sai loikkaukseen apua suomalaiselta Yleisradion toimittajalta Jyrki Koulumieheltä, joka vei Mullovan ja hänen säestäjänsä Vakhtang Jordanian autollaan Haaparantaan Ruotsiin, josta edelleen kuvaaja Caj Sundman vei heidät Luulajaan. Tukholmaan päästyään Mullova ja Jordania anoivat turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Nykyään Mullova asuu Lontoossa. Hänen tyylinsä on muuttunut vuosien varrella vapautuneemmaksi. Neuvostoliiton ajoilta omaksuttu kuri ja tunteiden piilottaminen on kaikonnut, Mullova kertoo ottavansa mielellään riskejä ja kokeilevansa eri tyylejä.

Jean Sibeliuksen viulukonsertto

Radion Sinfoniaorkesteri johtajana Jorma Panula ja solistina Viktoria Mullova: Sibeliuksen viulukonsertto d-molli (op. 47, 1904).

Viulukonsertto, op. 47 d-molli on Jean Sibeliuksen kuuluisa teos, joka lopullisessa muodossaan valmistui vuonna 1905. Se on 1900-luvun esitetyin viulukonsertto.

Teos ei omana aikanaan ollut kovin suosittu, sillä Sibelius antoi sen esitettäväksi vähemmän kokeneelle viulistille. Jascha Heifetz nosti viulukonserton myöhemmin maailmanmaineeseen ja sen jälkeen teos on kuulunut lähes kaikkien merkittävien viulistien ohjelmistoon. Suomalainen Pekka Kuusisto on saanut palkinnon teoksen parhaasta tulkinnasta.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto