Hyppää pääsisältöön

Viktoria Mullova voitti Sibelius-viulukilpailun vuonna 1980

Venäläinen Viktoria Mullova voitti Sibelius-viulukilpailun vuonna 1980. Kolme vuotta myöhemmin hän pakeni Neuvostoliiton kahleita ja loikkasi Suomen kautta Ruotsiin jatkaen sieltä länteen.

Sibelius-viulukilpailut olivat Moskovan konservatorion oppilaalle Viktoria Mullovalle (s.1959) ensimmäinen tilaisuus matkustaa länteen. Nuori viulisti tunsi, että hänen oli pakko voittaa mikäli haluaisi jatkaa uraansa.

Mullova voitti kisan, mutta häntä ei silti päästetty ulkomaille konsertoimaan loikkausuhan vuoksi. Hän voitti myös Tšaikovski-kilpailun Moskovassa vuonna 1982, mutta ovet maailmalle pysyivät kiinni.

Konserttimatka Suomeen vuonna 1983 muutti kaiken. Konsertin jälkeen Mullova katosi. Kuusamolaisen hotellin huoneesta löytyi vain yleisöltä saadut kukat ja viulistin matkalaukku sekä Neuvostoliiton valtion omistama Stradivarius, joka oli jätetty hotellin sängylle.

Mullova sai loikkaukseen apua suomalaiselta Yleisradion toimittajalta Jyrki Koulumieheltä, joka vei Mullovan ja hänen säestäjänsä Vakhtang Jordanian autollaan Haaparantaan Ruotsiin, josta edelleen kuvaaja Caj Sundman vei heidät Luulajaan. Tukholmaan päästyään Mullova ja Jordania anoivat turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Nykyään Mullova asuu Lontoossa. Hänen tyylinsä on muuttunut vuosien varrella vapautuneemmaksi. Neuvostoliiton ajoilta omaksuttu kuri ja tunteiden piilottaminen on kaikonnut, Mullova kertoo ottavansa mielellään riskejä ja kokeilevansa eri tyylejä.

Jean Sibeliuksen viulukonsertto

Radion Sinfoniaorkesteri johtajana Jorma Panula ja solistina Viktoria Mullova: Sibeliuksen viulukonsertto d-molli (op. 47, 1904).

Viulukonsertto, op. 47 d-molli on Jean Sibeliuksen kuuluisa teos, joka lopullisessa muodossaan valmistui vuonna 1905. Se on 1900-luvun esitetyin viulukonsertto.

Teos ei omana aikanaan ollut kovin suosittu, sillä Sibelius antoi sen esitettäväksi vähemmän kokeneelle viulistille. Jascha Heifetz nosti viulukonserton myöhemmin maailmanmaineeseen ja sen jälkeen teos on kuulunut lähes kaikkien merkittävien viulistien ohjelmistoon. Suomalainen Pekka Kuusisto on saanut palkinnon teoksen parhaasta tulkinnasta.

Kommentit