Hyppää pääsisältöön

Aija sisustaa kierrättäen: pakkausjätteestä säilytysratkaisuja

Pakkausjättestä säilytysratkaisuja

Erilaisia pakkauksia kannattaa ottaa talteen. Niistä voi muokata säilytyspaikkoja pikkutavaroille ja ne on monesti helppo muuntaa aivan uuteen käyttötarkoitukseen.

Tässä kuusi vinkkiä erilaisten pakkausten uudelleenkäyttöön.

Tulosta kuvittamisen eläinhahmoja ja muita malleja (pdf)

Tulosta kirjainmalleja (pdf)


1. Matkarasia ompelutarvikkeille

Muovisesta hammastikkurasiasta saa mainion matkarasian ompelutarvikkeille. Hammastikkurasiaan mahtuu paitsi ompelulankaa ja neuloja, myös mukava määrä erilaisia varanappeja sekä neppareita. Napilla somistettua rasiaa on myös mukava katsella.

Tarvikkeet:

 • hammastikkurasia
 • punainen nappi
 • lyijytäytekynä tai muu teräväkärkinen kynä
 • metallilankaa
 • sivuleikkurit ja kärkipihdit
 • porakone ja 2 mm:n terä

Poista hammastikkurasiasta etiketit. Mahdolliset liimatahrat saa pois kynsilakanpoistoaineella. Merkitse rasian kylkeen reikien paikat napin reikien mukaan. Voit vaihtoehtoisesti koristaa rasian kannen napilla. Poraa reiät. Kiinnitä nappi metallilangalla. Kierrä metallilangan päät kärkipihtien avulla yhteen ja katkaise metallilangan päät sivuleikkureilla.


2. Suihkupullo

Risainattu suihkepullo. Kuva: Aija RouhiainenTyhjistä hiuskosmetiikkapulloista saa oivallisia suihkupulloja erilaisiin tarkoituksiin. Eri tavoilla koristellut pullot on helppo tunnistaa, etkä vahingossa kostuta pellavapyykkiäsi kasvituholaisten häätämiseen tarkoitetulla mäntysaippualiuoksella.

Tarvikkeet:

 • Selvityssuihkepullo tai vastaava
 • tulostepaperia
 • lyijykynä
 • (pienet) sakset
 • kontaktimuovia

Pese pullo huolellisesti ja anna sen kuivua. Tulosta haluamasi kuvio ja leikkaa se irti. Jäljennä kuva kontaktimuovin paperipuolelle. Muista piirtää kuvio siten, että se jäljentyy oikein päin. Leikkaa kuvio irti. Rautalankamaisten kuvioiden leikkaamista voit helpottaa leikkaamalla kuvion “poikki” (esim. pesuvati, silitysrauta ja hakaneula). Näin sinun ei tervitse leikata aukkoa kuvion keskelle. Aukileikkaus ei näy liimatussa kuviossa. Liimaa kuvio pulloon.

3. Käsityötarvikelieriö

Käsityötarvikelieriö. Kuva: Aija RouhiainenPahvinen, metallipäätyinen lieriö kannattaa ottaa uusiokäyttöön paitsi vankan rakenteensa, myös hauskan muotonsa vuoksi. Viimeistellyn ilmeen lieriö saa koristeilla, jotka voivat olla kiiltokuvia tai repaleisesta lastenkirjasta leikattuja kuvia. Voit myös korostaa pakkauksessa mahdollisesti valmiina olevaa kuvaa maalaamalla häiritsevät tekstit peittoon. Viehättävästi koristellussa lieriössä voi säilyttää huovutusneulapakkauksia, sukkapuikkoja, askartelutikkuja, pieniä villalankakeriä, askarteluhöyheniä tai muuta mukavaa.

Tarvikkeet:

 • metallipäätyinen pahvilieriö (Kuvissa olevat lieriöt ovat olleet pakkauksia maustetuille oliiviöljylle ja balsamiviinietikalle sekä tequilalle. Saman asian ajaa esim. peruna- tai omenalastuputkilo)
 • vanhanaikainen kiiltokuva tai huonokuntoisesta kuvakirjasta leikattu kuva
 • sakset
 • decoupage-lakkaa ja sivellin
 • kuvaan sopivaa askartelumaalia

Mikäli pahvilieriössä on valmiiksi joku hauska kuva tai teksti, maalaa kuvion reunaa tarkasti seuraten koko muu lieriö. Jos maalaat koko lieriön, valitse siihen sopiva kuva ja maalin sävy kuvan mukaan.Maalaa lieriö ja anna sen kuivua. Kiinnitä kuva decoupage-lakalla. Voit suojata lakalla pelkän kuvan tai voit lakata koko lieriön.

4. Ensiapulaatikko sidetaitoksille

Ensiapulaatikko. Kuva: Aija RouhiainenAinakin meidän perheessämme on sen verran pieni lääkekaappi, että haavataitoksille ja ideal-siteille piti keksiä joku toinen säilytyspaikka. Laatikoksi käy vahvatekoinen pahvilaatikko tai vaikkapa kaakaopurkki. Punainen risti kertoo, mitä tarvikkeita laatikko pitää sisällään.

Tarvikkeet:

 • kannellinen pahvilaatikko tai purkki
 • valkoista askartelumaalia ja sivellin
 • punaista kontaktimuovia ja sakset

Maalaa purkki valkoiseksi ja anna sen kuivua. Leikkaa punaisesta kontaktimuovista rasian somistukseksi punainen risti. Voit tarvittaessa käyttää apunasi kuvioarkin “pariston” plus-merkkiä. Kiinnitä risti rasian kylkeen.

5. Paristoparkki

Paristoparkki. Kuva: Aija RouhiainenKellot, kaukosäätimet, lasten lelut… Voi, kuinka moni laite käyttääkään nappi- ja sormiparistoja. Nestemäisen pyykinpesuaineen pullosta saa hauskan paristokeräimen, jonka voi ottaa mukaansa paristojen keräyspisteeseen. Läpikuultavasta muovista valmistettu pullo kertoo, milloin on sen tyhjentämisen aika. Tyhjentäminen onnistuu täyttöaukosta, kun kierrät molemmat suukappaleet irti. Somista pullo pariston kuvalla, jolloin kaikki perheenjäsenet tietävät, minne käytetyt pikkuparistot kuuluvat. Teksti “igen” tarkoittaa “kyllä” unkarin kielellä. Voit toki kirjoittaa pariston kylkeen jotain muutakin positiivista. Muista kuitenkin, että tekstille on varsin vähän tilaa.

Tarvikkeet:

 • nestemäisen Ecover-pyykinpesuaineen pullo
 • sinistä, punaista, vihreää, harmaata ja valkoista kontaktimuovia
 • tulostepaperia
 • lyijykynä ja sakset

Huuhtele pullo huolellisesti ja anna sen kuivua alassuin. Tulosta kuvioarkki. Leikkaa arkista pariston osat ja kirjaimet. Pariston osat on helppo piirtää myös mallista mittaamalla. Muista jäljentää kirjaimet siten, että ne tulevat varsinaiseen purkkiin oikein päin.
Liimaa pariston sininen, punainen ja harmaa osa purkin kylkeen. Kiinnitä kirjaimet sekä plus- ja miinusmerkit paristoon.

Vinkki: Ecover-pulloa voi kätevän kaatonokkansa ansiosta käyttää myös kastelukannuna. Somista pullo vaikka useammalla leppäkertun kuvalla.

6. Lasinen pumppupullo

Pumppupullo. Kuva: Aija RouhiainenUnkarista tuliaisina saatu yrttikatkeropullo viehätti minua muodoltaan niin paljon, että otin sen käyttöön nestesaippuapulloksi. Samanlainen pullo toimittaa keittiössämme astianpesuainepullon virkaa. Arjen luksusta käsienpesuun ja tiskaamiseen, siis!

Tarvikkeet:

 • unicum-pullo tai muu kaunis ja sopivan kokoinen lasipullo
 • nestesaippuapullon pumppumekanismi, mieluusti tyylikkäästi pullon väriin sopiva
 • sakset

Pese lasipullo. Mittaa pumppupullon putken pituus sopivaksi. Putken on hyvä ulottua lasipullon pohjaan saakka. Kierrä pumppumekanismi lasipullon suulle.

 

Klikkaa alla kuvat suuremmaksi: