Hyppää pääsisältöön

Ensimmäiset tv-ohjelmat tehtiin pioneerihengessä

Kun Yleisradio aloitti television koelähetykset vuonna 1957, oli käytössä vain kaksi kameraa ja 15 neliön studiokoppero. Vaatimattoman alun jälkeen kehitys oli ripeää.

Ensimmäiset Yleisradion tv-lähetykset tuotettiin Fabianinkadun radiotalosta, josta television käyttöön vallattiin radion 15 neliön puhetuotantoyksikkö.

Vieressä olevan hotelli Palacen katolta ohjelmat siirrettiin linkillä Stadionin torniin, jossa lähetin sijaitsi.

Teekkarien tekemä television ensimmäinen koelähetys oli Suomessa nähty jo keväällä 1955. Yleisradio aloitti omat koelähetyksensä vuonna 1957 ja varsinaiset lähetykset seuraavana vuonna.

Vuoden 1958 alusta lähtien tv-lähetyksiä oli viitenä iltana viikossa. Kesäkuun puolesta välistä elokuun alkuun oli lähetystauko.

Ensimmäisinä vuosina tv-ohjelmia tehtiin usein radion ”siivellä”. Kun Niilo Tarvajärvi teki Kipparikvartetin kanssa Porkkalan vesillä ”Saaristo soi” –ohjelmaa radioon, veneeseen pääsi myös tv-kamera.

Lue lisää:

Tv-kamera kuvaa kuuluttajaa (1955).

Tv-historiamme alkoi Pöystin ohjauksessa

Ensimmäisen suomalainen tv-lähetyksen 24.5.1955 kokosi, ohjasi ja juonsi Lasse Pöysti. Elokuvissa esiintymään tottunut Pöysti sai ohjelman jälkeen kritiikkiä siitä, ettei hän ollut katsonut kohti kameraa.

Keskustele