Hyppää pääsisältöön

Haile Selassie I – keisari ja jumala

Etiopian pitkäaikainen hallitsija on suorastaan myyttinen hahmo. Joidenkin mielestä hän oli diktaattori muiden joukossa, toisten mielestä oikeudenmukaisuuden perikuva, rastafareille jumalan inkarnaatio.

Haile Selassien, aiemmalta nimeltään Ras Tafari, sanottiin periytyvän suorassa polvessa kuningas Salomonista ja Saban kuningattaresta.

Rastafari-liikkeessä tätä pidetään osoituksena siitä, että tästä polvesta periytyvät ovat todellisia Israelin lapsia. Tämän lisäksi monet heistä pitävät Haile Selassieta jumalan toisena inkarnaationa Jeesuksen jälkeen.

Keisari Haile Selassie muistetaan kuitenkin erityisesti hänen urastaan kansainvälisen politiikan parissa. Hän nousi aina itsenäisenä pysyneen Etiopian keisariksi vuonna 1930 suurin juhlallisuuksin, joihin osallistui johtajia ympäri maailman.

Vielä pitkään Etiopia pysyikin ainoana Saharan eteläpuoleisen Afrikan itsenäisenä maana, ja Selassiella riitti työtä Afrikan eheyttäjänä ja konfliktien selvittäjänä.

Vuonna 1936 Etiopian historiallinen itsenäisyys kuitenkin loppui Mussolinin miehittäessä maan. Vaikka Etiopia oli YK:n edeltäjän Kansainliiton jäsen, ei Haile Selassien vetoomukseen Etiopian puolesta juurikaan reagoitu.

Tämä Kansainliiton kokouksessa Genevessä pidetty vetoomuspuhe on kuitenkin jäänyt historiaan merkittävänä vetoomuksena rasismia ja fasismia vastaan.

Vasta toisen maailmansodan aikana vuonna 1941 Italian miehittämä Etiopia vapautettiin liittoutuneiden herättyä vastustamaan Mussolinia. Haile Selassie palasi maanpaosta Isosta-Britanniasta Addis Abebaan.

50- ja 60-luvuilla muut Afrikan valtiot itsenäistyivät, eikä Etiopiakaan jäänyt uusien ajatuksien ulkopuolelle. Kansanvallan ja sosialismin aatteet saivat suosiota erityisesti opiskelijoiden ja älymystön piirissä.

Haile Selassien modernisointihankkeet olivat jääneet puolitiehen ja useat uudistukset, kuten progressiivinen verotus, toteutumatta aateliston vastustuksen vuoksi.

Varsinainen kuolinisku Selassien hallitukselle oli vuonna 1973 alkanut nälänhätä, jota viranomaiset selkeästi olivat koettaneet peitellä. Varsinaisesti tilanne tuli maailman tietoisuuteen vasta BBC:n dokumentin myötä. Tässä nälänhädässä kuoli 50 000–200 000 henkeä, lähteestä riippuen.

Vuonna 1974 Selassie syöstiin vallasta, ja tilalle astui asevoimien pohjalta muodostettu sosialistinen Derg. Selassie itse kuoli seuraavana vuonna kotiarestissa palatsissaan, eikä todellinen kuolinsyy ole edelleenkään varmuudella selvillä.

Teksti: Aino Tanhua

Tietolaatikko

Haile Selassie 23.07.1892 - 27.08.1975
Muita nimiä: Lij Tafari Makonnen, Ras Tafari
1930 kruunattiin Etiopian keisariksi
Arvonimi: Hänen Keisarillinen Majesteettinsa, Keisari Haile Selassie I, Juudan heimon voittamaton leijona, Jumalan Valitsema ja Etiopian Kuninkaiden Kuningas.
1931 esitteli Etiopian ensimmäisen perustuslain
1936-1941 Mussolinin Italia miehitti Etiopian, Selassie maanpaossa Isossa-Britanniassa
30.07.1936 Selassie piti kuuluisan puheensa Kansainliiton kokouksessa
1960 epäonnistunut vallankaappausyritys
1973 nälähätä Etiopiassa, eirtyisesti Wollon alueella
1974 vallankaappaus, valtaan nousi sosialistinen Derg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto